Compostbedrijf hoeft voorlopig niet te betalen bij stankoverlast

LELYSTAD • Di 8 maart 2022 | 19:48 • Dinsdag 8 maart 2022 | 19:48

Het compostbedrijf Orgaworld in Lelystad hoeft voorlopig geen dwangsom van 250.000 euro te betalen als de fabriek te veel stank veroorzaakt. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald.

De provincie legde de dwangsom op aan het bedrijf als het na 1 februari nog een keer de geurnorm zou overschrijden. Vooral boeren in de omgeving en inwoners van de wijk De Landerijen klagen al langer over stankoverlast.

Het ging om een zogenoemde 'last onder dwangsom'. Dit is een maatregel waarbij een overheid onder dwang van een boete oplegt om iets te doen of juist te laten. Dit betekent in het geval van Orgaworld het betalen van 250.000 euro als het bedrijf geen maatregelen zou nemen om de geuroverlast tegen te gaan.

Orgaworld: 'Geen dwangsom vanwege bezwaarprocedure'
Omdat er nog een bezwaarprocedure tegen deze 'last onder dwangsom' loopt en de provincie controles bij de fabriek niet wilde uitstellen, stapte Orgaworld naar de rechter om de dwangsom geschorst te krijgen. Volgens het bedrijf is namelijk de gewenste actie ondernomen om het geurprobleem op te lossen. Orgaworld wil een nieuw filter gaan gebruiken. Deze ‘luchtwasser’ is besteld, maar het bedrijf wacht nog op de benodigde vergunning voor installatie van de provincie.

Rechter: 'Dwangsom onevenredig hoog'
De rechter oordeelde dat de dwangsom onevenredig hoog was en heeft de last onder dwangsom in ieder geval geschorst tot de bezwaarprocedure hiertegen is afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel