Floriade mag nog eens 4,5 miljoen euro van de gemeente lenen

ALMERE • Vr 11 maart 2022 | 18:14 • Vrijdag 11 maart 2022 | 18:14

De Floriade mag nog eens 4,5 miljoen euro extra lenen van de gemeente Almere. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het geld is nodig omdat de wereldtuinbouwtentoonstelling nog steeds geen inkomsten heeft, maar wel veel geld uitgeeft.

In feite fungeert de gemeente als bank die een lening verstrekt. In totaal heeft Almere nu 54,5 miljoen euro uitgeleend aan de Floriade BV. Zodra er inkomsten zijn, moet dat bedrag worden terugbetaald. De verwachting is dat dit vanaf juni gaat gebeuren.

Bij de oprichting van de Floriade BV in 2016 is afgesproken dat er maximaal 30 miljoen door de gemeente uitgeleend zouden worden. In de jaren die volgden bleek dat niet genoeg te zijn, waardoor het bedrag eerder al verhoogd werd tot 50 miljoen. Inmiddels staat de teller dus op 54,5.

'Niet van invloed op totale kosten'
Het college van B en W geeft aan dat de totale kosten die het aan de Floriade kwijt denkt te zijn door deze beslissing niet toenemen. Dit aangezien het gaat om een lening die terugbetaald moet worden.

Het verhogen van de lening is een gevolg van het feit dat onlangs 7,3 miljoen uit de risicoreserves is gehaald. "Deze aanpassing van de raamovereenkomst is de verwerking daarvan", zo licht het college het besluit toe.

Gemeenteraad: afgelopen met extra geld geven
De gemeenteraad stemde donderdagavond overigens in met een motie van de PVV en Partij voor de Dieren. Daarin wordt het college opgedragen om vanaf nu niet nog eens extra geld in de Floriade te steken. Voor nieuwe tegenvallers moet binnen de huidige budgetten een oplossing gevonden worden.

Zo stemde de raad:


* Niet zichtbaar op het overzicht, maar ook de eenmansfractie 'Groep Rijssel' stemde voor de motie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel