Pop-up winkel en 'meet and greet' voor Oekraïne

FLEVOLAND • Za 12 maart 2022 | 17:17 • Zaterdag 12 maart 2022 | 17:17

In verschillende gemeenten in Flevoland vonden dit weekend acties voor Oekraïne plaats. In Dronten werd vrijdag een pop-up winkel geopend. De gehele opbrengst wordt gedoneerd. Op Urk organiseerde de cast van URK! een 'meet and greet' om geld in te zamelen.

Winkeliers werken samen
In de pop-up winkel kunnen klanten voor tien euro een tasje kopen en die vullen met producten naar keuze. De spullen zijn gedoneerd door winkeliers uit het dorp en andere delen van Nederland. Want veel mensen willen in actie komen, merkt Karin Priem van winkeliersvereniging SuyderSee. "Dat bundelen we nu samen."

Van de omzet van de winkel worden spullen als tenten, medicijnen en slaapzakken gekocht. Deze spullen worden via een barbecue-leverancier uit Dronten naar Oekraïne gebracht. Dit bedrijf doet veel zaken met Oekraïense bedrijven. Hun fabrieksgebouw wordt ingezet als opvang voor gevluchte mensen. ''Zij kunnen heel gericht hulp bieden", zegt Priem.

Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten ziet dat er heel veel hartverwarmende acties zijn in de gemeente. "Dit is er eentje", aldus Gebben. "De winkeliersvereniging die dit pand beschikbaar heeft gesteld. Alle opbrengst gaat naar Oekraïne. Fantastisch initiatief."

Cast van URK! ontmoeten
Jacomien Zoer en Albert Snoek uit het programma URK! kwamen op het idee om een 'meet & greet' voor Oekraïne te organiseren omdat het aantal volgers van hun Instagrampagina snel groeit. Zoer: "Nu hebben we een groot bereik, nu kunnen we daar wat mee doen."

De opkomst was groter dan verwacht. "We verbazen ons er enorm over", zegt Snoek. "De mensen staan in de rij. We beginnen toch stiekem wel een beetje te dromen over een groot bedrag." Vanuit alle hoeken van het land kwamen er mensen op de actie af. "Wij komen uit Culemborg", zegt een vrouw. "Wij kijken altijd het programma en we waren benieuwd." Een ander gezin moest twee uur rijden om de Urkers te ontmoeten. "Om te kijken hoe ze zijn in het echt. En om Oekraïne te helpen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel