"Het vliegveld is perfect voor de opvang van Oekraïense chauffeurs"

LELYSTAD • Wo 16 maart 2022 | 6:35 • Woensdag 16 maart 2022 | 6:35

"Het is heel erg belangrijk dat vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne op een centrale plek kunnen worden opgevangen. En Lelystad Airport is daar perfect geschikt voor." Dat zegt Aschwin Cannoo van de Stichting Chauffeursnieuws uit Nijmegen. "We hebben een plek nodig die groot genoeg is voor enkele honderden vrachtwagens. Lelystad is groot genoeg en Lelystad staat toch leeg. Laten we er iets nuttigs mee doen." De luchthaven is bereid te luisteren naar de plannen.

Cannoo helpt gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs nu door voedselpakketten langs te brengen op de parkeerplaatsen voor chauffeurs in het land. "Het zijn er meer dan je denkt", zegt Cannoo. Hij schat dat er tienduizend chauffeurs in Nederland rondrijden die uit Oekraïne komen. "Ze rijden doorgaans in een wagen met een Pools kenteken, dus dat valt niet op."

De chauffeurs hebben dringend hulp nodig, zegt hij. "Ze worden een paar keer per nacht wakker gebeld door familie, ze zijn er de hele dag mee bezig. Ze kunnen niet terug naar huis. En vaak kunnen ze ook niet bij hun bankrekening, want het systeem van de banken werkt niet of nauwelijks. Ze verdienen een centrale plek waar ze weten dat ze daar terecht kunnen."

Medische steun
De chauffeurs hebben volgens Cannoo ook medische steun nodig. Hij is blij met het aanbod van twee gevluchte Oekraïense psychologen om de Oekraïners bij te staan. "Velen zitten er doorheen. We willen ze daarom ook liever niet op de weg hebben, ze zijn oververmoeid. Dat is niet veilig voor hen maar ook niet voor de andere weggebruikers."

Cannoo vindt Lelystad ook perfect als opvanglocatie omdat de stichting Chauffeursnieuws in Dronten een opslag heeft. "Daar kunnen we tenten neerzetten, we kunnen er voor zorgen dat daar een keuken is. We kunnen daar voor van alles zorgen om die jongens op te kunnen vangen." Slaapplekken heeft de stichting niet nodig. "De cabine van de wagen is het thuis van de chauffeur. Daar slaapt hij."

'Luisteren naar goede ideeën'
Cannoo heeft zijn idee besproken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar zou zijn idee met 'interesse' bekeken zijn. "Ik hoop deze week iets van het ministerie te horen." Eigenaar van Lelystad Airport is Schiphol. Een woordvoerder laat weten dat Schiphol 'altijd bereid is te luisteren naar goede ideeën'. De woordvoerder nodigde Aschwin Cannoo uit om zijn idee nader toe te lichten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel