Oekraïense pianolerares regelt voor tientallen vluchtelingen onderdak

EMMELOORD • Do 17 maart 2022 | 19:00 • Donderdag 17 maart 2022 | 19:00

De Oekraïense pianolerares Irina Gura uit Emmeloord heeft al voor bijna dertig vluchtelingen onderdak geregeld bij gastgezinnen. Samen met haar broer, die de gezinnen naar Nederland rijdt, probeert ze zoveel mogelijk moeders en kinderen te helpen om aan de oorlog in Oekraïne te ontsnappen.

"Vooral als je hoort dat 108 kinderen zijn overleden door bombardementen", zegt Gura kijkend naar het laatste nieuws op Youtube. "Ze hebben niks gedaan. Ik doe mijn best om hen te redden."

Hulp kwam er massaal na een noodkreet van haar op Facebook. In 14 jaar heeft ze in Emmeloord een groot netwerk opgebouwd. Gura: "Alle ouders van mijn leerlingen en veel buren begonnen mij te bellen en appen. Ze boden van alles aan: huizen, transport en allerlei spullen."

Het aantal geholpen vluchtelingen loopt iedere dag op. De teller staat nu op 29. Daarbij zitten ook Tetiana Azarova en haar twee dochters van 13 en 6 jaar oud. Sinds zondag verblijven ze bij een gastgezin in Emmeloord. Azarova: "Het gaat goed nu. Dit hadden we niet verwacht: twee aparte kamers. Het voelt echt als een heel warm welkom. Het is gewoon super!"

Hart openstellen
Dorien van der Haar en haar man van het gastgezin twijfelden geen moment. "Er zijn geen woorden voor wat daar gebeurt. Andere mensen helpen met geld inzamelen en spullen leveren. Wij stellen ons huis en ons hart open."

Irina Gura gaat onverminderd door om nog meer gastgezinnen te vinden. "Mochten mensen voor één of twee personen ruimte hebben, ook in Almere of Lelystad, dan hoor ik het graag. Flevoland moet wakker worden. We moeten samen meedenken en samen helpen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel