Verbouwing station Almere niet op tijd klaar voor Floriade

ALMERE • Ma 21 maart 2022 | 6:30 • Maandag 21 maart 2022 | 6:30

"We hebben echt ons uiterste best gedaan, maar het gaat niet lukken om alles klaar te krijgen voor de opening van de Floriade." Dat zegt Mariëlle van den Bovenkamp van ProRail over de verbouwing van het Station Almere Centrum. Ondanks dat de verbouwing niet helemaal op tijd af is, kunnen reizigers wel gewoon gebruik maken van het station. De vertraging is volgens ProRail voor een belangrijk deel veroorzaakt door de gevolgen van de coronapandemie.

De verbouwing in en om het station begon in oktober 2020. Zowel het gebouw als de omgeving krijgen een opknapbeurt. Dat was nodig, vonden onder anderen de gemeente en spoorbeheerder ProRail. Inmiddels zijn de pleinen voor en achter het station aangepakt en gevels van het stationsgebouw zijn vernieuwd. De werkzaamheden vonden plaats, terwijl het station gewoon open was voor de reiziger.

Moderne uitstraling
"Het is en was een enorme klus. Vloeren zijn opnieuw betegeld, dakkoepels zijn vervangen en zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Allemaal om het station weer een moderne uitstraling te geven die meer past bij een grote stad als Almere", vertelt Jos Deen, die namens ProRail de bouw begeleidt.

Deen vertelt dat er straks twee fietsenstallingen zijn. Een kleinere, met plaats voor 670 fietsen, gaat deze week al open. De bouw van een grotere fietsenstalling, met plek voor bijna 2800 fietsen, is vertraagd en nog niet af.

Ook Deen baalt dat de verbouwing niet op tijd klaar is voor de Floriade. "Het komt echt door de gevolgen van corona. Soms vielen hele bouwploegen uit. Die achterstand loop je niet in." Het is ook niet mogelijk om nu met meer mensen aan het werk te gaan: "Er zijn te weinig bouwvakkers."

Andere tegenvallers
De vertraging komt niet alleen door corona. Zo waren er ook problemen met het grondwerk. Het leggen van kabels, leidingen en riolering verliep moeilijker dan verwacht.

In het station was het vervangen van de liften ook niet makkelijk. De liftschachten zijn onderdeel van de draagconstructie van het perron en dat maakte vervanging lastiger. Ook is er een wereldwijd tekort aan staal. De liften hadden maanden geleden alweer moeten werken, maar dat is niet gehaald. ProRail zegt dat de lift naar perron 3 en 4 deze week weer gebruikt kan worden. De andere lift moet bij de opening van de Floriade volgende maand ook werken.

Grote schutting
De komende weken wordt er dag en nacht doorgewerkt om zoveel mogelijk af te krijgen. Om te voorkomen dat bezoekers van de Floriade straks toch nog te veel zien van de werkzaamheden, wordt een grote schutting neergezet om het werk uit het zicht te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel