Burgemeester wil onderzoek naar lage opkomst

ALMERE • Di 22 maart 2022 | 6:18 • Dinsdag 22 maart 2022 | 6:18

Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld van Almere denkt dat er onderzoek nodig is naar de lage opkomst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. In Almere ging 39,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Alleen Rotterdam en Roosendaal scoorden nog lager.

Bijleveld gaf pal na het sluiten van de stembussen al aan dat zij 'geschokt' was door de lage opkomst. "We moeten er met het hele college en de hele raad over nadenken", zegt Bijleveld. "We moeten er onderzoek naar doen. Naar wat de reden is dat er zo weinig mensen komen." Bijleveld denkt dat het nodig is om de inwoners beter te informeren over wat het nut is van het gemeentebestuur. "We moeten beter uitleggen waarom we in deze raadszaal bij elkaar komen. Dat we dat doen om deze stad voor de inwoners nog beter te maken."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde vorige week al aan een landelijk onderzoek te willen starten om de oorzaak van de lage opkomst in beeld te brengen. Bijleveld geeft aan dat het handig kan zijn om aan te haken bij het landelijke onderzoek. "Misschien moeten we ervoor zorgen om Almere in te brengen in dat onderzoek."

Wat vindt de burgemeester van Lelystad van de lage opkomst?
Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad deelt de zorgen van haar collega in Almere. Maar Baltus vindt het niet nodig voor Lelystad om zelf onderzoek te doen. "Ik denk niet dat wat er landelijk uit komt, dat dat heel erg verschilt dan het antwoord op de vraag waarom de kiezer in Lelystad niet naar het stemhokje is gekomen." Baltus verwacht dat de uitkomsten van het landelijke onderzoek Lelystad voldoende handvatten zal geven om mee aan de slag te gaan.

Het opkomstpercentage voor Lelystad is met 40,8 procent iets hoger dan de opkomst in Almere. Maar daar staat tegenover dat de daling in de opkomst in Lelystad het hoogste is in het land. In Lelystad ligt het opkomstpercentage 10,4 procent lager dan vier jaar geleden. Volgens Baltus zou dat wellicht iets te maken kunnen hebben met het grote aantal partijen dat meedeed aan de verkiezingen. Er kon gestemd worden op 17 partijen. Baltus acht het denkbaar dat de kiezer door alle bomen het bos niet meer kon zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel