Opkomst Almere en Lelystad bij onderste vijf van Nederland; Urk in top 5

FLEVOLAND • Wo 16 maart 2022 | 21:03 • Woensdag 16 maart 2022 | 21:03

De opkomstpercentages in Almere en Lelystad behoren tot de slechtste van heel Nederland. In Almere ging 39,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Alleen Rotterdam en Roosendaal scoren nog lager.

Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld van Almere reageerde woensdagavond geschokt op het lage opkomstpercentage. ''Ik vind het moeilijk te verklaren. Ik vind ook echt dat we daar met de hele raad naar moeten kijken. Ik ben er nog niet zo lang, maar dit zegt natuurlijk wel hoe de democratie in deze nieuwe stad leeft en daar moeten we ons met de hele raad op bezinnen''

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwam nog 45,4 procent van de Almeerse kiesgerechtigden naar de stembus.

Gemeenten met de laagste opkomst:
Rotterdam - 38,9 %
Roosendaal - 39,7 %
Almere - 39,8 %
Tilburg - 40,0 %
Lelystad - 40,8 %

Forse daling in Lelystad
In Lelystad ligt het opkomstpercentage maar liefst 10,4 procent lager dan vier jaar geleden. Dat is de grootste afname in heel Nederland.

Grootste afname opkomst:
Lelystad - 10,4 %
Brunssum - 8,9 %
Weert - 8,8 %

Urk traditioneel hoog
Het opkomstpercentage op Urk is net als bij vorige verkiezingen met 75,2 procent hoog. Wel is het percentage gedaald ten opzichte van de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Toen was het 77 procent. Landelijk gezien hebben slechts drie gemeenten een opkomstpercentage dat hoger ligt als dat op Urk.

Hoogste opkomst:
Schiermonnikoog - 80,2 %
Rozendaal - 80,0 %
Staphorst - 75,4 %
Urk - 75,2 %
Veere - 71,3 %

Zeewolde
De opkomst in Zeewolde was 53,2 procent. In 2018 was dat 58 procent.

Dronten
In Dronten was de opkomst 49,7 procent. In 2018 was dat 55,9 procent.

Noordoostpolder
De opkomst in de Noordoostpolder was 52,2 procent. In 2018 was dat nog 58,1 procent. Burgemeester Roger de Groot is teleurgesteld: "Er is werk aan de winkel".

Almere bracht verkeerde gegevens naar buiten
Op de uitslagenavond in het Almeerse stadhuis werd woensdagavond in eerste instantie een opkomstpercentage van 33 procent naar buiten gebracht. Dit tot ongeloof van vrijwel alle politieke partijen. Later bleek dat bij het geval van 33 procent de stemmen van maandag en dinsdag niet waren meegenomen.

Toch is burgemeester Ank Bijleveld ook niet te spreken over het uiteindelijke percentage van 39,8. De burgemeester denkt niet dat de lage opkomst te maken heeft met de Floriade: ''Dat lijkt me heel moeilijk. Er waren partijen voor en er waren partijen tegen en dan zou je dat ook moeten zien en dat zie je nu niet echt. Ik denk niet dat dat de verklaring is.'' Ze vindt het zorgelijk dat mensen niet de moeite nemen om te stemmen. ''Dat mensen niet de moeite nemen om naar een stembureau te gaan vind ik heel moeilijk. Zeker in deze tijd waar op een paar plekken wordt gevochten voor vrijheid.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel