Opvangschip voor 200 Oekraïense vluchtelingen komt woensdagavond aan

URK • Wo 23 maart 2022 | 11:20 • Woensdag 23 maart 2022 | 11:20

Een opvangschip voor 200 Oekraïense vluchtelingen wordt woensdagavond in de haven van Urk verwacht. Dat meldt de gemeente. Het schip blijft vermoedelijk de rest van dit jaar op Urk aangemeerd.

Wanneer de opvanglocatie is aangemeerd verwacht de gemeente nog twee dagen bezig te zijn om alles klaar te maken voor de eerste vluchtelingen. Het gaat dan om het aanleggen van een veilige loopbrug, het inrichten van de slaap- en woonkamers en het houden van inspecties door GGD, KNRM en andere instanties, aldus burgemeester Cees van den Bos.

"Het vraagt afschuwelijk veel van ons als gemeente, maar met alle hulp ziet het er nu naar uit dat het ons gaat lukken."

— Cees van den Bos, Burgemeester op Urk

Donderdag mogen omwonenden en instanties die betrokken zijn bij de hulpverlening een kijkje nemen op het schip. Vorige week zijn die groepen al bijgepraat over de plannen van de gemeente. Van den Bos: "Het vraagt afschuwelijk veel van ons als gemeente, maar met alle hulp ziet het er nu naar uit dat het ons gaat lukken."

Door dit schip in te schakelen draagt de gemeente Urk bij aan de opgave voor Veiligheidsregio Flevoland om plek te maken voor 2.000 Oekraïense vluchtelingen. Urk heeft momenteel geen grote leegstaande panden waar vluchtelingen gehuisvest kunnen worden en daarom is voor deze oplossing gekozen. Als de opvanglocatie klaar is, is het aan Veiligheidsregio Flevoland en landelijke organisaties om de eerste groepen vluchtelingen naar Urk te sturen. Wanneer de eerste vluchtelingen precies hun intrek zullen nemen op Urk is daarom nog niet duidelijk voor burgemeester Van den Bos.

Het schip Rossini heeft 110 kamers aan boord en biedt zoals gezegd ruimte aan 200 mensen. Het wordt normaliter gebruikt als verblijfplaats voor mensen die op zee werken, bijvoorbeeld op een booreiland of een zonnepark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel