Provincie doet proef met mobiele ontgasser bij Flevokust

LELYSTAD • Vr 25 maart 2022 | 6:08 • Vrijdag 25 maart 2022 | 6:08

De provincie Flevoland gaat in mei een proef doen met een mobiel ontgassingsapparaat bij Flevokust in Lelystad. Daarmee wil de provincie een eerste stap zetten naar een verbod op het zogenoemd varend ontgassen. Vorig jaar werd bekend dat tussen de 100 en 400 keer per jaar grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers worden vrijgelaten op het Marker- en IJsselmeer.

Bij de proef wordt gekeken of een mogelijke ontgassing ook bij Flevokust kan gebeuren. Daarnaast wil de provincie zien waar men tegen aanloopt bij de vergunningverlening en de toestemming die nodig is bij de omgevingsdienst. Bij de proef meert een tanker eenmalig aan om te ontgassen.

Een landelijk verbod op varend ontgassen kan Nederland niet zelfstandig afkondigen. Met de landen waar de Rijn doorheen stroomt is afgesproken om het verbod op het zelfde moment in te laten gaan. Volgens gedeputeerde Cora Smelik hebben Frankrijk en België de mogelijkheid om het dit jaar nog rond te krijgen, maar kan Zwitserland het pas volgend jaar rond krijgen. Dan zou het verbod in kunnen gaan per 2024.

Voor gedeputeerde Smelik is dat veel te laat. "Laten we de stappen die we nu kunnen zetten ook echt gaan zetten, en niet wachten tot die stok achter de deur er echt komt." Dat betekent volgens de gedeputeerde dat vergunningen geregeld moeten worden en een infrastructuur aangelegd moet worden. Daarnaast roept Smelik het bedrijfsleven op om mee te denken met dit project.

Wat is ontgassen?
Tankschepen die minerale oliën of chemicaliën vervoeren hebben te maken met gassen en dampen, die na een lossing in de ladingtanks achterblijven. Als een tankschip voor een volgende reis gasvrij moet worden opgeleverd, dan moeten deze gassen en dampen worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van grote ventilatoren, die lucht onder in de tanks blazen, waardoor de gassen en dampen aan de bovenzijde van de ladingtank via een opening naar de vrije atmosfeer kunnen ontsnappen. De dampen/gassen die dan vrij komen zijn zeer gevaarlijk en behoren bijna altijd tot de groep zeer zorgwekkende stoffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel