De GigaGieter moet mensen bewust maken van hun plastic-consumptie

ALMERE • Zo 27 maart 2022 | 16:05 • Zondag 27 maart 2022 | 16:05

Sinds dit weekend is in Almere tussen het Upcyclecentrum en het Floriadeterrein de GigaGieter te zien. Het kunstwerk van staal en plastic won eerder een ontwerpwedstrijd van de gemeente en het recyclingperron. Nu is het helemaal klaar.

Het kunstwerk is bedacht door kunstenares Irma van Zijl en gerealiseerd door CitySenses. Dat is een collectief van kunstenaars en makers. Een groep van 150 vrijwilligers heeft geholpen bij de bouw van het kunstwerk. De gieter moet mensen bewust maken van de hoeveelheid plastic die zij dagelijks gebruiken, en hoe snel iets weer wordt weggegooid.

Gemaakt van afval
De gieter is gemaakt van oud staal uit het depot van het Rijksmuseum in Lelystad en van plastic dat bij het upcyclecentrum wordt weggegooid, vertelt Marcel Kolder van CitySenses. "Dus kinderbadjes, speelgoed, autootjes en dat soort dingen. Dat hebben we een nieuwe functie gegeven. Dat heet circulaire kunst."
Floriadeterrein
Het kunstwerk staat aan de achterkant van het upcyclingcentrum en vlakbij de bushalte van de Floriade. "Hier komen een kleine miljoen mensen langs", vertelt Kolder. "Dan zien ze opeens een GigaGieter met een verhaal. Die giet over drie gerecyclede bomen. Die (bomen,red.) zouden weg moeten ergens."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel