Volkskantine bereidt gezond eten voor snackbarprijzen

ALMERE • Wo 30 maart 2022 | 6:47 • Woensdag 30 maart 2022 | 6:47

Duurzaam en gezond eten voor de prijs van een fastfoodmaaltijd. Bij de Volkskantine in het centrum van Almere Stad kun je al voor drie euro een maaltijd eten. Het gaat om een proef van een jaar.

Floris Visser is initiatiefnemer van de Volkskantine en wil met het project een basisvoorziening voor eten creëren. "Vergelijk het met het openbaar vervoer of een bibliotheek. Het zijn publieke voorzieningen die belangrijk zijn voor onze samenleving. Op gebied van eten bestaat dat niet." Daar wil Visser graag verandering in brengen. "Een jaar lang is het echt een onderzoeksproject. We willen dan onderzoeken op welke manier we dit plan kunnen doorzetten. We kijken wat ervoor nodig is om het project een bestaansmodel te geven. We moeten namelijk wel ergens van kunnen bestaan. Dit jaar is om uit te zoeken hoe we dat op een gezonde en eerlijke manier kunnen doen."

Gerechten bereid door een chef-kok
Bij de Volkskantine staat goed en laagdrempelig eten centraal. "Met goed bedoel ik gezond en duurzaam en met laagdrempelig wil ik zeggen dat het makkelijk is, op een bijna zelfservice manier stel je je eigen maaltijd samen." In de Volkskantine kan je voor drie, vijf of acht euro al een maaltijd eten. Op het menu staan vijftien gerechten die bereid worden door een echte chef-kok. "Groenten, peulvruchten en granen. Alles is wat betreft voedingswaarden op elkaar afgestemd. Het idee is dat je op deze manier altijd een gezonde keuze maakt."

Vooroordelen
In de Volkskantine zijn alle gerechten biologisch en plantaardig, maar dat is niet iets wat Visser graag van de daken schreeuwt. "Er zijn mensen die toch wel vaak een vooroordeel hebben over vegetarisch of biologisch eten. We proberen het niet als iets activistisch neer te zetten, maar als iets culinairs." Dat vooroordeel begrijpt Floris Visser ergens wel. "Ik ben dit initiatief twee jaar geleden begonnen. Ik zag dat gezonde en duurzame tenten toch vaak een bepaald publiek aantrekken. Daarnaast is het vaak duur en heeft het een bepaalde uitstraling. Zo sluit je onbedoeld denk ik een publiek uit."

De Volkskantine zit in het oude pand van de Subway en is omringd door fastfoodketens. "Aan de overkant zit de KFC. Wat je daar betaalt voor een burger, daar heb je hier een gezonde maaltijd voor. Dat hebben we ook een beetje als statement gedaan om te laten zien dat ongezond eten nu goedkoop is, terwijl dat eigenlijk andersom zou moeten zijn."

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel