Proef met legale wietteelt opnieuw uitgesteld

ALMERE • Wo 30 maart 2022 | 13:19 • Woensdag 30 maart 2022 | 13:19

Het experiment met legaal geteelde wiet en hasj is opnieuw uitgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de wietproef pas in het tweede kwartaal van volgend jaar kan beginnen. Eerder was de tweede helft van 2022 genoemd. Almere is één van de deelnemende steden.

Het ministerie zegt dat het uitstel nodig is omdat pas volgend jaar "naar verwachting de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit" van de legaal gekweekte cannabis voldoende zal zijn om de deelnemende coffeeshops van voldoende voorraad te voorzien.

Van de tien beoogde telers die de cannabis moeten gaan kweken, zijn er nog maar acht aangewezen. Het ministerie schrijft aan de Tweede Kamer dat het selecteren van de telers "langer duurt dan verwacht en een aantal telers problemen heeft met het verkrijgen van de locatie". Ook hebben sommige telers problemen om een bankrekening te openen, omdat banken dat in strijd vinden met hun plicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Met onder meer het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank wordt volgens de brief gezocht naar oplossingen.

Als alle voorbereidingen in het tweede kwartaal van 2023 echt zijn afgerond, kan de 'overgangsfase' beginnen. Die duurt zes weken. De coffeeshops mogen dan ook nog illegale wiet verkopen. Daarna mogen ze vier jaar alleen nog de legaal geteelde wiet verkopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel