Raad unaniem achter voorstel voor nieuwe werkwijze

LELYSTAD • Di 5 april 2022 | 22:49 • Dinsdag 5 april 2022 | 22:49

De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdagavond unaniem een motie aangenomen met het voorstel om te komen tot een nieuwe werkwijze. De drie grootste partijen in de raad, de VVD, JongLelystad en GroenLinks, dienden de motie gezamenlijk in. De raad wil eerst een gezamenlijk plan vaststellen, een raadsakkoord, en dan pas bepalen wie op welke plek moet komen.

De partijen hopen dat er met de keuze voor een raadsakkoord wordt gebroken met het verleden, waarin het gebruikelijk was om in te zetten op een coalitieakkoord waarmee wethouderposities vooraf al verzekerd waren. "Hier zijn we ontzettend blij mee," zegt fractievoorzitter Murat Aktan van JongLelystad. "Dat betekent dat we de steun van de voltallige raad hebben en zo het proces in kunnen gaan." VVD, JongLelystad en GroenLinks hopen tot een nieuwe bestuurscultuur te komen, waarbij de oude tegenstelling van 'coalitie tegen oppositie' wordt losgelaten.

Doel is dat alle partijen inbreng kunnen leveren om zo te komen tot een breed gedragen programma voor de stad. Bij het raadsakkoord worden door alle partijen gezamenlijk de inhoud, werkwijze en portefeuilles samengesteld, voordat collegeleden worden benoemd.

Twee procesbegeleiders
Om tot een akkoord te komen, zijn Magdeleen Sturm en Herman Grootelaar, aangesteld als procesbegeleiders. Zij hebben ervaring met het sluiten van akkoorden in andere gemeenten en zullen de komende weken intensief met alle partijen gaan praten. Doel is om medio juni een raadsakkoord met een zo groot mogelijk draagvlak voor te leggen aan de gemeenteraad. Daar had
Sanne de Wilde, fractievoorzitter van D66, nog wel vragen over. Hij vraagt zich af of alle gesprekken wel zo snel zijn afgerond.

Ook het selecteren van wethouders is onderdeel van het proces. Als alles volgens planning verloopt, kan een nieuw college voor het zomerreces worden geïnstalleerd. Aktan: "We zijn direct na de verkiezingsavond met z'n drieën opgetrokken om het proces in te luiden. De komende weken worden heel intensief. We zullen er twee tot drie dagen in de week mee bezig zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel