'Met breedgedragen raadsakkoord kan nieuwe bestuurscultuur er komen'

LELYSTAD • Di 5 april 2022 | 14:15 • Dinsdag 5 april 2022 | 14:15

Het besturen van de gemeente Lelystad moet de komende vier jaar anders dan anders. De VVD, JongLelystad en GroenLinks zijn overtuigd dat er onder meer een breedgedragen raadsakkoord moet komen waarin de grote thema's staan waar de meeste partijen het over eens zijn. Ook moeten er wethouders komen die de hele raad vertegenwoordigen en niet per se namens een partij plaatsnemen in het college. De drie fracties dienen hiervoor dinsdagavond een motie in, tijdens de raadsvergadering waarin ook de verkiezingsuitslag wordt geduid.

Volgens Dennis Grimbergen van de VVD heeft Lelystad een bestuurlijk lastige periode achter de rug. De oude coalitie en oppositie botsten volgens hem onnodig in de raadszaal. Het is daarom slim om nu eerst te verkennen waar iedereen het mee eens is en hoe de gemeenteraad daarmee om kan gaan. Een gemene deler is wonen, aldus Grimbergen. In een raadsakkoord kan over gezamenlijke thema's een visie gerepresenteerd worden, met daarnaast concrete en meetbare doelen. In het akkoord moeten ook afspraken staan hoe er vergaderd moet worden en welke omgangsvormen acceptabel zijn in de raad.

Volgens de VVD, GroenLinks en JongLelystad is er voldoende draagvlak onder de andere partijen om dit plan nu te kunnen presenteren. De afgelopen weken is er met elke partij al een gesprek geweest. Een nieuwe bestuurscultuur was ook al een expliciete wens van de voormalige GroenLinks-fractievoorzitter Sjaak Kruis. Hij nam voor de laatste verkiezingen afscheid, maar kondigde zijn idee nog wel aan.

Om de partijen te helpen bij het komen tot een raadsakkoord hebben de vertegenwoordigers van VVD, GroenLinks en JongLelystad twee onafhankelijke adviseurs in gedachten. Magdeleen Sturm en Herman Grootelaar zouden aan de slag moeten gaan als procesbegeleider.

Als een meerderheid van de gemeenteraad instemt met de motie zou er uiterlijk half juni een raadsakkoord, maar ook een nieuw college moeten zijn. Nieuwe wethouders hoeven niet per se aan een partij verbonden te zijn, maar moeten wel binding hebben met Lelystad. "Natuurlijk moeten ze de stad wel kennen", besluit Grimbergen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel