Boeren bezorgd over bodemdaling; laten van zich horen op provinciehuis

FLEVOLAND • Do 7 april 2022 | 0:46 • Donderdag 7 april 2022 | 0:46

Flevolandse agrariërs hebben woensdagavond op het provinciehuis opnieuw aandacht gevraagd voor problemen die ontstaan door forse bodemdaling. In sommige delen van Flevoland daalt de grond de komende decennia met tientallen centimeters.

Gevolg is dat het grondwater steeds dichter bij de oppervlakte komt te staan. Dat betekent dat wortels van gewassen geregeld te nat worden, waardoor ze verrotten. Ook heeft de grond minder ruimte om regenwater op te vangen. Daardoor komen stukken land bij hevige stortbuien sneller blank te staan.

Vooral rond Zeewolde en Almere is de bodemdaling flink. Ook in de Noordoostpolder zijn de gevolgen op bepaalde plekken goed te merken, bijvoorbeeld rond Schokland. Op deze locaties zit veen in de bodem, dat krimpt of vergaat als het met de buitenlucht in aanraking komt. Ook inklinkende kleilagen zorgen ervoor dat de bodem langzaam maar zeker omlaag zakt.

Statenleden bijgepraat
Tijdens een ruim twee uur durende sessie op het provinciehuis gaven een aantal boeren woensdagavond aan waar ze mee te maken krijgen. Een van hen was Koen van Boheemen uit de buurt van Nagele. Hij toonde foto's van verschillende jaren, waarop te zien was dat zijn land geregeld onder water staat.

"Soms is meer dan de helft van een perceel niet te oogsten. En dat voelen we in de portemonnee', zo vertelt hij. "Met de hoge kosten die productie in Nederland met zich meebrengt, moet elke vierkante meter eigenlijk goed groeien. Maar als we dan buitenspel worden gezet door dat water, dan komt er gewoonweg niet genoeg binnen om de kosten te dekken."

In Nagele en de omgeving van Schokland speelt ook nog eens mee dat boeren bang zijn voor negatieve gevolgen van het feit dat bij werelderfgoed Schokland het waterpeil hoog wordt gehouden. Dat gebeurt om verdere verzakkingen daar te voorkomen.

Een perceel vol met water:

Wat brengt de toekomst?
Bij LTO Noord zien ze dat meer en meer boeren te maken krijgen met de gevolgen van bodemdaling. "We zitten in een situatie waarin agrariërs zich sterk afvragen welke teelt nog mogelijk is", geeft Marien Verhage van LTO Noord aan.

Ook bij de provincie is men inmiddels van de problematiek doordrongen. "De zon gaat op. De zon gaat onder. En er is bodemdaling," zo vatte een ambtenaar die een presentatie gaf de situatie samen.

De komende tijd zullen Statenleden zich gaan buigen over de vraag wat de provincie kan doen om de problemen zo veel mogelijk te beperken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel