Arbeidsmigranten Roodbeenweg mogen voorlopig blijven zitten

DRONTEN • Do 7 april 2022 | 12:15 • Donderdag 7 april 2022 | 12:15

De rechter heeft de bezwaren van omwonenden van Roodbeenweg 17 in Dronten, waar tientallen arbeidsmigranten worden ondergebracht, van tafel geveegd. De bouw van 18 woonmodules mag doorgaan en ook de 31 arbeidsmigranten die wonen in een zorgboerderij mogen daar voorlopig blijven wonen.

Omwonenden ervaren overlast van de arbeidsmigranten. Er is meer verkeer en sommige arbeidsmigranten zouden zich misdragen. Daarom hebben omwonenden gevraagd om een een zogenoemde 'ordemaatregel'.

Bezwaarprocedure
Het gemeentebestuur besloot de in eerste instantie illegale huisvesting van de migranten te legaliseren via een omgevingsvergunning. Omwonenden maakten bezwaar tegen deze legalisatie. Die procedure bij de gemeente loopt nog en moet wat betreft de rechtbank eerst worden afgerond.

Volgens de omwonenden zitten er meerdere gebreken in het verlenen van de vergunning. De voorzieningenrechter oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Dronten in de bezwaarprocedure die nog loopt moet ingaan op die punten. Het gaat dan om afvalinzameling, het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen en de belangenafweging tussen de omwonenden en de vergunninghouder.

Over de bouw van de modules oordeelt de rechter dat in dit stadium de bouw niet stopgezet moet worden. Hoewel het traject van de omgevingsvergunning 'niet de schoonheidsprijs verdient' kan de gemeente dit herstellen in de procedure die nog loopt.

Niet definitief
Mocht de gemeente in de bezwaarprocedure tot de conclusie komen dat de vergunning onterecht is verleend dan moeten de arbeidsmigranten uit de zorgboerderij vertrekken en de 18 modules alsnog worden verwijderd. Datzelfde is het geval als de bestuursrechter later vaststelt dat de vergunning onterecht is verleend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel