Drontenaren naar rechter om arbeidsmigranten aan Roodbeenweg

DRONTEN • Vr 25 maart 2022 | 20:35 • Vrijdag 25 maart 2022 | 20:35

Een groep Drontenaren is naar de rechter gestapt om de huisvesting van arbeidsmigranten aan de Roodbeenweg aan te vechten. De arbeidsmigranten wonen in panden van ondernemer Eric Daniëls op huisnummer 17. Een deel woont in een voormalige zorgboerderij, de rest was aanvankelijk in een illegaal bouwwerk ondergebracht. Het gemeentebestuur besloot deze illegale huisvesting later alsnog te legaliseren. De omwonenden vinden dat er op het adres helemaal geen arbeidsmigranten mogen wonen.

In totaal zijn er 22 bezwaren binnengekomen bij de gemeente tegen twee vergunningen die in januari aan Daniëls zijn verleend. Drie klagers waren naar de rechtbank in Utrecht gekomen om een zogenoemde 'ordemaatregel' te eisen. Het is in strijd met het beleid van de gemeente om dit goed te keuren, vinden de klagers. Door de komst van de arbeidsmigranten rijdt er meer verkeer op de Roodbeenweg. Bovendien zouden de arbeidsmigranten zich misdragen.

'Overlast door te kleine kamers'
Er zijn al twee incidenten geweest. Ook wijzen de Drontenaren erop dat de migranten veel te kleine kamers krijgen. Wanneer de migranten voldoende ruimte krijgen, is er minder overlast, denken de klagers. En ook hun eigen mogelijkheden om hun bedrijven uit te breiden worden verkleind door de komst van de migranten op die Roodbeenweg. Bovendien stellen de klagers dat het afvalvervoer van het terrein niet goed is geregeld.

De gemeente Dronten was het daar niet mee eens. Die zou zich aan alle regels houden. Er is geen toename van het verkeer, stelt de gemeente. De eigenaar gaf aan dat het in zijn belang is om het terrein netjes te houden. Bovendien voldoet de grootte van de ruimtes aan alle normen, volgens de eigenaar.

Daniels wil meer arbeidsmigranten huisvesten
Ondernemer Daniëls heeft intussen al tweemaal een vergunningaanvraag ingediend voor de huisvesting van nog eens 237 arbeidsmigranten aan de Roodbeenweg. Samen met de al gevestigde 63 zou het totale aantal arbeidsmigranten op het perceel op 300 komen.

De eerste vergunningaanvraag voor de 263 extra bewoners werd door de gemeente onder meer afgewezen omdat Daniëls niet grondig genoeg zou hebben onderzocht of er onder omwonenden draagvlak voor zijn plannen. Dit is een verplicht onderdeel van de vergunningaanvraag.

Omwonenden maken ook bezwaar tegen de plannen voor verdere uitbreiding. Ook land- en tuinbouworganisatie LTO Noord en de plaatselijke CDA zijn tegen de plannen.

De rechter doet over 2 weken uitspraak over de twee vergunningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel