"2.000 Oekraïners is de grens voor deze regio"

FLEVOLAND • Zo 10 april 2022 | 10:04 • Zondag 10 april 2022 | 10:04

Met de 2.000 opvangplekken die Flevoland nu realiseert voor vluchtelingen uit Oekraïne komt de regio aan de grens van haar mogelijkheden. "De rek is er wel een beetje uit", zegt Ank Bijleveld, waarnemend burgemeester van Almere en voorzitter van de veiligheidsregio, in het programma Over Flevoland Gesproken.

"Eigenlijk vind ik dat we het heel goed doen als kleine veiligheidsregio. Deze 2.000 is het nu voor ons. Dat is best wel een grote opgave voor Flevoland. En dat probeer ik ook wel over te brengen in het Veiligheidsberaad met de voorzitters van de veiligheidsregio's."

Als er meer opvangplekken nodig zijn, is het Rijk aan zet, vindt Bijleveld. "Daar wordt ook naar gekeken. Ik vind het goed dat er wordt gedacht over grotere locaties in het land." Of zo'n speciaal vluchtelingendorp ook in Flevoland kan komen, wil Ank Bijleveld nog niet zeggen. "Misschien wel, maar dat is nog niet aan ons gevraagd."

De opvang van Oekraïners stelt gemeenten op dit moment voor een forse opgave, benadrukt Bijleveld. "Het is nog niet zo eenvoudig: de taal is bijvoorbeeld een probleem. Mensen hebben soms een traumatische reis achter de rug, vaak vrouwen alleen met kinderen. Dat vraagt ook specifieke aandacht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel