Kasteel moet hotspot worden in zelfvoorzienende wijk

ALMERE • Zo 10 april 2022 | 21:04 • Zondag 10 april 2022 | 21:04

Rond het nooit afgebouwde kasteel in Almere moet een zelfvoorzienende wijk van de toekomst komen. Dat is althans het plan van projectontwikkelingsbedrijf BBV Development dat hiervoor samenwerkt met ReGen Villages. Dat bedrijf wil dit soort wijken wereldwijd realiseren.

Er lopen gesprekken om de grond en de ruïne van de huidige eigenaar te kopen. Om het bouwen van de woonwijk mogelijk te maken, is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Dat staat woningbouw nu namelijk niet toe in het gebied. Eerder hield de gemeente daaraan vast, maar volgens BVV Development heeft Almere nu positief op het plan gereageerd.

Het kasteel wordt afgemaakt
Het kasteel blijft in de plannen behouden. Het wordt een soort groot buurthuis met voorzieningen voor de wijkbewoners. Maar ook met bijvoorbeeld een juicebar helemaal bovenin, met uitzicht over de stad. Het kasteel moet daarmee een hotspot worden voor alle Almeerders. Gedacht wordt om de sfeer van de ruïne te behouden.

"Het is een icoon geworden van Almere. Misschien een beetje negatief, maar wie weet kunnen we dat icoon naar iets positiefs brengen," zegt Edwin Vermij van BBV Development. Het onafgebouwde kasteel is lang blootgesteld aan de elementen. Het moet dus wel veilig zijn, voor er mensen in mogen. Maar daar kunnen experts naar kijken. In de plannen zouden de grijze stenen zo blijven. Van het vervallen dak zou een kas kunnen worden gemaakt, waar ook planten kunnen groeien.

Zelfvoorzienende wijk
De nieuwe wijk wordt in de plannen om het kasteel heen gebouwd. Het moet volgens Herald Voorneveld van ReGen Villages een wijk worden met een eigen waterhuishouding, een eigen energievoorziening en een eigen voedselproductie voor de 250 à 500 woningen die om het kasteel komen.

In de plannen wordt gedacht aan vijf kernen van groepjes huizen. De grond ertussen wordt gebruikt voor landbouw. Voor die landbouw moeten de laatste duurzame, innovatieve hightech methodes gebruikt worden. Wijkbewoners mogen er zelf aan meewerken, maar dat is geen voorwaarde. Het beheer wordt centraal georganiseerd.

Wijkbewoners betalen in meerdere of mindere mate voor het beheer, afhankelijk van of ze zelf meewerken of niet. De wijk moet op die manier voor verschillende doelgroepen betaalbaar worden. Voor het slagen van het plan is dus een bepaalde betrokkenheid van de wijkbewoners gewenst. Toch denkt Herald Voorneveld dat het haalbaar is. "We geloven werkelijk dat de wereld hier op de lange termijn langzaam naartoe moet gaan groeien".

De onderhandelingen en de wijziging van het bestemmingsplan zullen naar verwachting nog maanden duren. Als alles rond komt, zou over twee jaar rond het kasteel de eerste schop de grond in kunnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel