Vermoedelijk pas eind 2024 beslissing over groen sein voor Lelylijn

FLEVOLAND • Di 12 april 2022 | 16:25 • Dinsdag 12 april 2022 | 16:25

Het kabinet kan vermoedelijk pas eind 2024 een zogenoemde startbeslissing nemen over de aanleg van de Lelylijn. Dat liet staatssecretaris Vivianne Heijnen maandagavond weten tijdens een commissiedebat met de Infrastructuurwoordvoerders in de Tweede Kamer. Pas over 2,5 jaar is er volledig zicht op hoe de Lelylijn betaald kan worden.

Volgens de staatssecretaris staat het sein dus nog lang niet op groen: "Voor een startbeslissing moet er duidelijkheid zijn over een voorkeursvariant en moet er zicht zijn op minstens 75 procent van de financiering."

Heijnen hoopt dat de Lelylijn kan aansluiten op het Trans-European Transport Network (TEN-T-netwerk) en dat het project daardoor ook aanspraak maakt op Europese gelden. "We zijn aan het kijken of en op welke wijze de Lelylijn voorgedragen kan worden bij het TEN-T-netwerk. Ook kijken we welke andere mogelijkheden er aanvullend zouden kunnen zijn om aanspraak te maken op Europese gelden." De staatssecretaris verwacht hier nog anderhalf jaar mee bezig te zijn.

Europese cofinanciering is een vereiste voor de drie miljard euro die het kabinet wil investeren in de Lelylijn. Ook de regio moet bijdragen in de kosten, maar hoeveel geld er door de provincies ingelegd wordt is nog onduidelijk. De totale geschatte kosten voor de Lelylijn lopen uiteen van vijf tot ruim tien miljard euro.

Wat gaat het kabinet de komende jaren doen voordat het een startbeslissing neemt?
- Voorjaar 2022: Kabinet rondt een breed vooronderzoek af.
- Tot eind 2022: Kabinet bekijkt of en hoe de Lelylijn voorgedragen kan worden op aansluiting TEN-T-netwerk.
- Tot eind 2022: Parallel loopt een onderzoek naar alternatieve financiering voor de Lelylijn.
- Eind 2023: Onderhandeling over aansluiting op TEN-T-netwerk wordt afgerond.
- Eind 2023: Verdiepte kostenraming door ProRail.
- Najaar 2024: Eindresultaten van alle onderzoeken zijn bekend, waaronder definitieve kostenraming en onderzoek naar financiering vanuit de regio en vanuit TEN-T.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel