Appartementen in voormalig HEMA-pand: "Wanbeleid"

LELYSTAD • Di 12 april 2022 | 17:27 • Dinsdag 12 april 2022 | 17:27

Het pand waar voorheen de HEMA aan het Stadhuisplein in Lelystad gevestigd was, moet worden omgebouwd tot woningen. Dat meldt de woonkrant van de gemeente. Dit jaar zou er begonnen worden met verbouwen. ''Wanbeleid'' noemen ondernemers van omringende panden het.

Mildred Oosterhof van kledingzaak Milly's: "Het is heel gek zo midden in het centrum." Volgens haar zijn ook andere winkelpanden in de straat al verkocht en worden die ook verbouwd tot woningen. "Straks blijft er niks meer over aan winkels, ook niet voor de mensen die hier komen wonen. En dat terwijl Lelystad juist moet groeien, dat wil de gemeente."

Het steekt de ondernemers in de straat dat er vanuit de gemeente niks gecommuniceerd is over de verbouwplannen. "Er is ons nog niks verteld en wij horen dit allemaal via de media. Ik vind het eigenlijk een beetje wegpesten. Zo van 'jongen alles om jullie heen wordt verkocht, zoeken jullie maar uit wat jullie gaan doen'."

Nog geen besluit
Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft een ontwikkelaar inderdaad een omgevingsvergunning aangevraagd om het oude HEMA pand te veranderen van een winkel naar 24 appartementen. De aanvraag is echter nog in behandeling en er is nog geen besluit over genomen. Dat de gemeente dit in de woonkrant meldde was dus te voorbarig.

Jan Peter Doornbos van de fotozaak Ringfoto Doornbos zit al vanaf dag één dat de winkelstraat open ging op zijn locatie. "Dit is toen door gemeente Lelystad als een triple A locatie aangeboden. Dat is het al lang niet meer. Maar dat we zo moeten vernemen dat er allemaal woningen om ons heen komen, dat is een beetje wanbeleid mag ik wel zeggen."

Ook Sabrina Everts van Salon Jaxx kan zich niet in de plannen vinden: "Het winkelgebied verdwijnt gewoon helemaal, het wordt een woongebied. Dat lijkt mij niet de bedoeling als je in het centrum zit als ondernemer." Ze zit zelf al 6 jaar in de winkelstraat en is blij met deze locatie. "In dit rijtje ben ik de enige kapsalon, in andere delen van het centrum heb je om de twee meter een kapsalon."

Te duur
Verhuizen naar een ander leegstaand pand in het centrum is voor de ondernemers geen optie omdat de huren daar veel hoger liggen. Een winkelstraat vol woningen zien ze ook niet zitten. Oosterhof: "Dan heeft het totaal geen zin voor ons als ondernemers om door te gaan. Dan gaan we wel in Almere kijken. Weer een winkel minder in de stad."

De gemeente zou volgens de ondernemers vooral moeten zorgen voor meer reuring en gezelligheid in de stad. Doornbos: "Dat werkt altijd, kijk maar naar Harderwijk of Almere, bijna altijd is er wat te doen. Als je hier door de straat loopt dan maak je je ernstig zorgen."

De winkeliers hebben nog een duidelijke verwachting van de gemeente: "Communicatie en regie", zegt Doornbos. "De gemeente bepaalt de spelregels. Als ze hier woningen willen, begeleid dat dan ook. Wij hebben het niet verzonnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel