Orgaworld vecht dreigende dwangsom voor stankoverlast opnieuw aan

LELYSTAD • Wo 13 april 2022 | 14:56 • Woensdag 13 april 2022 | 14:56

Composteringsbedrijf Orgaworld is woensdag opnieuw naar de rechter gestapt om een dwangsom van 250.000 euro aan te vechten. Dat bedrag moet het bedrijf van de provincie Flevoland betalen als de GFT-verwerkingsfabriek aan de Zeeasterweg in Lelystad opnieuw de geurnorm overschrijdt.

Aanleiding voor de zogeheten last onder dwangsom zijn aanhoudende klachten van omwonenden over stankoverlast sinds 2018. Om het bedrijf te dwingen afdoende maatregelen te nemen, legde de provincie in eerste instantie een dwangsom van 5000 euro per overtreding op. Omdat de fabriek echter te veel stank bleef veroorzaken, verhoogde de provincie de dwangsom vorig jaar naar 250.000 euro.

In een spoedprocedure oordeelde de rechter begin maart dat de nieuwe dwangsom onevenredig hoog was, maar de provincie houdt voet bij stuk. Volgens een vertegenwoordigster kiest de provincie bewust voor een extra hoge dwangsom omdat het geurprobleem al jaren speelt. "Het bedrag moet afschrikwekkend zijn", zei ze tegen de rechter.

'Uitschieter is niet te voorkomen'
Orgaworld vindt de dreigende dwangsom veel te hoog. Volgens het bedrijf is er de afgelopen jaren al alles aan het bedrijfsproces gedaan om binnen de geurnorm te blijven. Een enkele uitschieter zou niet altijd te voorkomen zijn. Om dan gelijk 250.000 euro te moeten betalen, zou volgens het bedrijf buiten proportie zijn. De advocaat van Orgaworld zegt ook dat niet alle klachten over stank herleidbaar zijn tot Orgaworld.

Eigenlijk wil het bedrijf helemaal gevrijwaard blijven van dwangsommen totdat een nieuw luchtfilter geïnstalleerd en in werking is. Dat moet ervoor zorgen dat de stank ook op piekmomenten binnen de norm blijft. Orgaworld wilde het afgelopen kwartaal met de installatie van de luchtwasser beginnen, maar wacht nog steeds op de benodigde vergunning daarvoor van de provincie.

De rechter doet eind april uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel