Bestuurder Porteum over conclusies inspectie: "Veiligheid in de klas moet beter"

LELYSTAD • Wo 13 april 2022 | 17:17 • Woensdag 13 april 2022 | 17:17

De eerste officiële conclusies van de onderwijsinspectie over het Porteum zijn aan de school bekendgemaakt. Het havo/vwo en vmbo-basis/kader worden zeer zwak beoordeeld en de theoretische leerweg van het vmbo krijgt een onvoldoende. Twee weken geleden lekte er al een mail van Lommen uit met voorlopige conclusies. Vooral de veiligheid in de klas moet beter.

"De veiligheid buiten de klas hebben we nu goed op orde, er gebeuren wel eens dingen maar dat heb je eigenlijk op elke school. In de klas ziet de inspectie dat sommige leerlingen gepest worden. Of dat leerlingen soms brutaal tegen een docent zijn en dat die daar dan op moet reageren. Dat is op dat moment een onveilige situatie."

De inspectie heeft nu de eerste hoofdlijnen van het rapport mondeling met de school gedeeld. Eind mei volgt pas het geschreven rapport met alle details. "Daar krijgen wij de mogelijkheid om binnen 6 weken te reageren. Zijn we het er wel of niet mee eens? Dat leidt mogelijk nog tot een gesprek." De school kan dan ook bezwaar maken.

Voldoende of onvoldoende
Het oordeel valt iets anders uit dan eerder gedacht. Na een gesprek dat Lommen twee weken geleden met de inspectie had leek het alsof vmbo-basis/kader en het havo/vwo een onvoldoende zou krijgen. Men twijfelde toen nog tussen een voldoende en onvoldoende voor de theoretische leerweg.

Dat verschil komt volgens Lommen doordat de inspectie het nog niet eens was. "De inspectie heeft lang gesproken over een van de standaarden waarvan ze zeiden 'we hebben wel goede dingen gezien maar is het goed genoeg?'. Na twee weken praten hebben ze gezegd: het was niet goed genoeg. Waardoor de onvoldoende zeer zwak is geworden en de voldoende voor de theoretische leerweg onvoldoende is geworden."

Verbeteringen
Er is dus werk aan de winkel. "Dat wisten we ook al en daar waren we al aan begonnen. We gaan nu vooral heel hard werken met alles en iedereen om te zorgen dat het beter gaat. Dat ouders en leerlingen en medewerkers zo snel mogelijk zien dat er verbeteringen ontstaan. Dat is nodig om het vertrouwen te behouden en verder uit te bouwen."

Er is door Lommen en collega's een plan gemaakt met twee speerpunten. "De basis moet op orde zijn zodat de docenten hun les kunnen geven en conciërges de leerlingen kunnen begeleiden. Dan moet je denken aan roosters die op orde zijn en lesuitval dat zoveel mogelijk wordt beperkt. En dat de digiborden goed werken en er laptops zijn. En als een docent iets mist dat dit snel geregeld is."

Het tweede speerpunt betekent een plan van aanpak op schoolniveau. "Dat wordt uiteraard met docenten en andere medewerkers van de scholen gemaakt." De school heeft ook contact gehad met de organisatie 'Leren verbeteren' die scholen begeleidt weer voldoende te worden. Vanuit deze organisatie worden drie mensen ingezet om de school een jaar te begeleiden.

Pestprotocol
Eén van de onderdelen die als eerste wordt aangepakt is de veiligheid in de klas. "Dat betekent goede begeleiding van docenten om weerbaarder te zijn en duidelijkheid naar leerlingen over wat er gebeurt als je iemand pest. En wat zou degene die gepest wordt daar mee kunnen doen. Dus zeker ons pestprotocol nog een keer onder de aandacht brengen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel