Almeerse bestrijding eikenprocessierups gaat volgende week van start

ALMERE • Do 14 april 2022 | 12:05 • Donderdag 14 april 2022 | 12:05

De gemeente Almere start begin volgende week weer met het bestrijden van de eikenprocessierups. De insecten hebben haren die een brandend gevoel achterlaten. Contact met die brandhaartjes van de rups kan leiden tot hevige jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Vooral in de lente- en zomermaanden kunnen de rupsen voor veel overlast zorgen.

Voorgaande jaren hingen er soms zakvormige nesten aan eiken in bossen en langs fietspaden, met daarin honderden rupsen. Voor het bestrijden van de rupsen gebruikt de gemeente verschillende technieken, van het wegzuigen van nesten tot het uitzetten van natuurlijke vijanden van de insecten. Ook gebruikt de gemeente sinds kort op sommige plekken levende aaltjes en bacteriën. Die dringen de rups binnen waardoor ze dood gaan.

Kom je zelf een nest eikenprocessierupsen tegen en zit er nog geen rood-wit lint om de boom? Laat het de gemeente dan weten via een melding openbare ruimte of bel naar 14 036. Wanneer er een rood-wit lint om de boom zit, is het nest bij de gemeente bekend.

Volgende week begint de gemeente in Almere Haven door eikenbomen preventief te besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel. Vanaf mei gaat de gemeente actief op zoek naar de insecten om zo grote nesten te voorkomen.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel