'Voortbestaan Kindervakantieland is niet zeker'

ALMERE • Vr 15 april 2022 | 6:08 • Vrijdag 15 april 2022 | 6:08

Het voortbestaan van de Almeerse Stichting Kindervakantieland staat op het spel. Dat zegt oud-voorzitter van de stichting Frits Huis over plannen van het bestuur om het gebouw van de stichting op stadslandgoed De Kemphaan te verkopen.

De stichting organiseert in de zomer zes vakantieweken voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar die door hun thuissituatie niet of nauwelijks de mogelijkheid hebben om met vakantie te gaan. Het gebouw waar de kinderen op het stadslandgoed verblijven, stamt uit 2001. Het pand is toe aan groot onderhoud maar het bestuur van de stichting zegt het geld voor de opknapbeurt niet te hebben.

Verkoop
Het bestuur ziet daarom verkoop van het pand als goede oplossing en voert daarover gesprekken met een mogelijke koper. Deze particulier zou het pand willen opknappen. En die mogelijke koper zou, volgens het bestuur van de stichting, bereid zijn om het pand gedurende de hele zomer beschikbaar te houden voor het organiseren van de kindervakanties.

Buiten de zomervakantie om kan die nieuwe eigenaar dan inkomsten genereren door het pand te verhuren voor maatschappelijke doeleinden. Frits Huis kan zich niet vinden in die oplossing van het bestuur. Hij is daarom afgetreden als voorzitter van de Stichting Kindervakantieland Almere.

Clausule
Volgens Huis brengt de verkoop van het pand het voortbestaan van de Stichting Kindervakantieland Almere én de vakanties voor de kinderen in gevaar. Een clausule in een verkoopovereenkomst waarin de koper akkoord gaat met de voorwaarde het pand elke zomer beschikbaar te stellen voor de kindervakanties, is volgens Huis juridisch niet houdbaar.

"Als die koper failliet gaat, dan veegt een curator die clausule zo van tafel", zegt Huis. "Die curator moet dat gebouw wegzetten en die heeft echt lak aan zo'n clausule. En een nieuwe eigenaar die gaat dat pand echt niet de hele zomer eventjes beschikbaar stellen." Huis vreest dat de dagen van de stichting in dat geval geteld zijn.

Onderzoek
Het bestuur van de stichting wil gedurende de gesprekken met de mogelijke koper van het pand enkel summier op de kritiek van Huis reageren. Secretaris Els Spraakman betreurt het dat Huis zijn voorzitterschap heeft neergelegd. Die beslissing was volgens haar niet nodig.

Volgens Spraakman is de stichting nog aan het onderzoeken of verkoop een mogelijkheid is. Naar het oordeel van de secretaris is het prima mogelijk om de gewenste clausule juridisch zo sluitend te maken in de voorwaarden voor verkoop dat het organiseren van de kindervakanties niet in gevaar komt. Ze bestrijdt de kritiek van Huis dat het bestuur het voortbestaan van de kindervakanties op het spel zet.

Hypotheek
Frits Huis vindt dat de renovatie van het gebouw prima te doen is als de stichting een hypotheek neemt op het pand. "Er zit geen cent hypotheek op dat gebouw. Alles is gebouwd met donaties van de gemeente, bedrijven en particulieren. Voor de opknapbeurt is, laten we zeggen, anderhalve ton nodig. Dat kunnen we betalen als we een hypotheek nemen van een ton. De rest kunnen we ophoesten met spaargeld en nieuwe huurinkomsten. Die hebben we twee jaar lang niet gehad door corona." De ex-voorzitter is ervan overtuigd dat dat een betere oplossing is dan verkoop. "Dan hebben we een leuk bedrag op de rekening maar we hebben geen pand en geen terrein meer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel