Nog altijd hoop op doorbraak in zaak Cassandra van Schaijk

ALMERE • Do 14 april 2022 | 21:05 • Donderdag 14 april 2022 | 21:05

Er wordt nog altijd vurig gehoopt dat mensen zich melden die meer weten over de verdwijning en dood van Cassandra van Schaijk uit Almere. Dat zei politierechercheur Folkert van Dekken donderdagavond in de BNNVARA-talkshow Khalid & Sophie.

Van Dekken was te gast met de broer van Cassandra, Benny van Schaijk en Royce de Vries, de zoon van de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries, om te vertellen over de nog altijd onopgeloste zaak. Het is op de dag vijftien jaar geleden dat het lichaam van Cassandra van Schaijk werd gevonden.

"Er zijn mensen die moeten weten wat er is gebeurd. Er waren mensen op het busstation, toen ze is meegelopen met de twee mannen. Ook haar telefoon, bankpas en twee paspoorten missen nog", zei politierechercheur Van Dekken. "Deze zaak vraagt om mensen die gaan praten."

Royce de Vries, die na het overlijden van zijn vader aandacht blijft vragen voor dit soort onopgeloste zaken, benadrukt ook dat mensen zich moeten melden. "Al is het iets kleins, het kan zorgen voor een doorbraak."

Cassandra van Schaijk verdwijnt in de nacht van 23 op 24 maart 2007. Ze is uitgegaan in het centrum van Almere en wil met de nachtbus vanaf het station naar haar huis in de Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten. De bus mist ze. Een getuige vertelt dat ze is aangesproken door twee mannen die haar een lift hebben aangeboden. Cassandra loopt mee. De mannen staan op bewakingsbeeld, maar de kwaliteit van de beelden is beroerd. Of Cassandra is ingestapt, is onduidelijk. Een paar weken na haar verdwijning wordt haar lichaam gevonden in de Noorderplassen. Of ze is vermoord of bijvoorbeeld zelf in het water is gevallen, blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. De politie wil nog steeds graag weten wie de twee mannen zijn. Omdat het onderzoek nooit gesloten is, is de zaak Cassandra geen cold case.

In het gesprek zei de broer van Cassandra, Benny van Schaijk, dat hij nog iedere dag denkt aan haar zus. "Het is heel moeilijk, zeker nu het vijftien jaar geleden is. Op dit soort momenten is het zelfs nog extra zwaar. Hoe langer het duurt, hoe meer je wil dat het wordt opgelost. Iedere dag is nu lastig."

Lovende woorden over werk Peter R. de Vries
Naast het vraagstuk rond de verdwijning van Cassandra van Schaijk, werd nog eens benadrukt hoeveel werk Peter R. de Vries verzette om helderheid te krijgen over de zaak. "Dit is iets waarvan hij afvroeg waarom het niet is opgelost. Daarom is hij altijd aan de boom blijven schudden en is de zaak onder de aandacht blijven komen, in de hoop dat mensen misschien toch iets vertellen", zei zoon Royce.

Zo werd één van de theorieën dat Cassandra van Schaijk zelf naar de Noorderplassen is gelopen, waar ze later dood werd gevonden, door De Vries ontkracht. Het scenario van zelfmoord kon daardoor in de ijskast worden gezet. "Peter deed altijd goed onderzoek, alles wat hij deed hielp", zegt Van Dekken.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel