'Pain in the ass' gaat Flevoland weer verlaten

DRONTEN • Di 19 april 2022 | 6:45 • Dinsdag 19 april 2022 | 6:45

Journalist Maarten Heijenk van De Drontenaar stopt met zijn vak. Hij kwam met zijn partner vanuit Enschede terug naar Flevoland om voor hun beider ouders te zorgen. Daar raakte hij opnieuw betrokken bij de lokale journalistiek en richtte de lokale webkrant van Dronten op. Nu alle ouders zijn overleden, is de binding met Flevoland minder en wil Heijenk op reis.

De Emmeloorder ging op 19-jarige leeftijd aan de slag bij Weekblad De Noordoostpolder. Na een bezuinigingsronde bij de krant vertrok Heijenk om aan de slag te gaan als basketbalcoach in Enschede. Toch kwam hij begin deze eeuw weer terug naar Flevoland.

Kerk omgebouwd tot woning
"Mijn ouders werden een dagje ouder en ze hadden wat hulp nodig, dus we zijn teruggegaan naar Flevoland waar we zijn opgegroeid", verklaart Heijenk. Hij en zijn vrouw kochten de voormalige hervormde kerk in Ens en gingen er wonen. Heijenk kreeg in 2013 bijzonder bezoek: koning Willem-Alexander en koningin Maxima gebruikten zijn woning voor een lunch tijdens hun streekbezoek.

"Ik heb geprobeerd een beetje ondeugend te zijn"

— Maarten Heijenk

In datzelfde jaar ging de Emmeloorder ook aan de slag als freelance tekstschrijver. Hij schreef voor bedrijven, maar de journalistiek bleef lonken. Op dat moment had Noordoostpolder twee lokale kranten. In Dronten viel De Krant van Flevoland weg en Heijenk bedacht een alternatief: DeDrontenaar. BrugMedia ging in op het idee voor een nieuwswebsite en een maandelijkse uitgave op papier.

'Pain in the ass'
"Ik heb geprobeerd een beetje ondeugend te zijn en aan de boom te schudden", verklaart Heijenk zijn kritische stijl voor DeDrontenaar. "De burgemeester (Gebben, red.) zei toen hij hoorde dat ik wegging, dat hij mij af en toe een 'pain in the ass' had gevonden. Ik denk dat dat als plaatselijke journalist een compliment is." DeDrontenaar werd gewaardeerd, denkt Heijenk. Hij heeft inmiddels veel reacties gekregen van Drontenaren die zijn pen gaan missen.

Passie
Heijenk bouwde DeDrontenaar op en kijkt daar met trots op terug. "We hadden dagen met 10.000 bezoekers. In een gemeente met 17.000 huishoudens is dat veel. Dus dat voelt goed." De afzwaaiende journalist gaat nu nadenken over zijn toekomst. Hij wil eerst op reis naar de Verenigde Staten om zijn passie voor basketbal te volgen.

DeDrontenaar blijft na het vertrek van Maarten Heijenk gewoon bestaan. Wouter Foppen uit Biddinghuizen volgt Heijenk op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel