Milieuorganisatie naar rechter om te hoge stikstofuitstoot varkenshouder

CREIL • Do 21 april 2022 | 16:51 • Donderdag 21 april 2022 | 16:51

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment vindt dat de provincie Flevoland gedwongen moet worden om op te treden tegen een varkenshouderij in Creil die te veel stikstof uitstoot. Varkenshouderij Sebava aan het Zuidermeerpad voldeed aanvankelijk aan de stikstofnormen, maar doet dat sinds een uitbreiding en de aanscherping van de stikstofnormen niet meer. De Raad van State zette daarom vorig jaar een streep door de natuurvergunning.

Mobilisation for the Environment wees er woensdag bij de bestuursrechter op dat er door de uitstoot van Sebava te veel stikstof terechtkomt in een natuurgebied in Friesland. De milieuorganisatie vroeg de provincie Flevoland daarom in november 2020 om op te treden tegen de varkenshouderij.

De provincie is niet op het verzoek van Mobilisation for the Environment ingegaan, omdat het bedrijf binnenkort wel aan alle eisen zou kunnen voldoen. Volgens de provincie produceert het bedrijf al met zo min mogelijk uitstoot van stikstof en kan het bedrijf niet milieuvriendelijker werken dan het al doet. "Daarom heeft het geen enkele nut om het bedrijf stil te leggen", voerde een woordvoerder van de provincie aan.

Mobilisation for the Environment wil nu dat de rechter de provincie dwingt om alsnog in actie te komen. De rechter doet over 6 weken uitspraak in de zaak.

De varkenshouderij in Creil werd eerder gerund onder de namen Knorpolder en Straathof en ligt al langer onder vuur. De oorspronkelijke eigenaar zou volgens dierenbeschermers dierenleed veroorzaken. Tegen hem werden 40.000 handtekeningen ingezameld. In januari vorig jaar eiste de Partij voor de Dieren nog dat de varkenshouderij uit Flevoland vanwege niet kloppende vergunningen zou vertrekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel