Eerste dodenherdenking voor kinderen in Swifterbant

SWIFTERBANT • Do 21 april 2022 | 19:16 • Donderdag 21 april 2022 | 19:16

Kinderen van groep zeven van basisscholen in Swifterbant hebben donderdag voor de eerste keer een eigen dodenherdenking. Bij het monument aan de Greente werden tulpen gelegd in de vorm van een hart en werden gedichten voorgedragen door kinderen.

Omdat dodenherdenking altijd in de meivakantie is en de kinderen dan niet op school zijn, heeft het 4 mei Comité Swifterbant het plan opgevat om de kinderdodenherdenking al op 21 april te houden. "We hebben gemerkt dat er altijd weinig kinderen bij dodenherdenking zijn", zegt Alice Winters van het comité. "Om een stukje bewustwording mee te geven krijgen ze een tulp mee. We hopen dat ze in stilte komen zodat ze ervaren hoe het is om na te denken over wat er allemaal gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog."

Oekraïne
Door de oorlog in Oekraïne worden toch ook kinderen geconfronteerd met doden en geweld. Winters: "Misschien is het daarom goed dat we de doden herdenking voor kinderen juist nu hebben ingezet."

Het comité wil de kinderdodenherdenking elk jaar organiseren bij het monument. "We denken dat het heel belangrijk is dat kinderen dit nu al meekrijgen," vindt Winter. "Sommige ouders weten niet eens dat je op 4 mei de doden herdenkt. Door de kinderen dit nu al aan te bieden, kunnen zij het thuis overbrengen in de hoop dat meer mensen stil gaan staan bij 4 mei."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel