Celstraf geëist tegen bezorger die 85.000 euro aan pakketjes verduisterde

FLEVOLAND • Vr 29 april 2022 | 11:29 • Vrijdag 29 april 2022 | 11:29

Een 33-jarige Almeerder heeft vrijdag zes maanden cel tegen zich horen eisen. De man werkte als pakketbezorger en drukte op 19 juli vorig jaar voor zo'n 85.000 euro aan pakketjes achterover. Hij was naar eigen zeggen boos op zijn werkgever, die hem te weinig zou hebben betaald. "Ik dacht gewoon: fok alles."

De bezorger had net een week proefgedraaid en reed die dag zijn eerste zelfstandige rit. Kort daarvoor had zijn baas verteld dat hij niet betaald kreeg voor die eerste week inwerken, terwijl de Almeerder op 400 euro had gerekend. "Ik bleek ook nog eens maar 60 euro per dag te gaan verdienen in plaats van de 80 die was afgesproken." Zijn boosheid werd nog meer gevoed toen hij het enorme drukke programma van die dag onder ogen kreeg. "Ik moest bij zeventig adressen langs, terwijl het een rustige dag zou zijn."

'Ze denken dat ik een pakezel ben'
Hij stuurde een berichtje naar een collega. "Bro, ze hebben mij een overvolle bus gegeven. Heel onoverzichtelijk, ze denken dat ik een pakezel ben." En toen begaf de computer waar de klant op aftekent het ook nog eens. De Almeerder was er helemaal klaar mee, vertelde hij in de Lelystadse rechtbank. Hij reed naar zijn huis, laadde alle spullen in zijn kelderbox, reed de bus naar een plek in Almere en liep terug naar huis.

De dagen erna verbleef hij bij zijn vriendin. "Niet om onder te duiken, maar om even tot rust te komen." Tegen de politie zei hij dat de bus mogelijk was leeggehaald door zijn werkgever. De agenten geloofden dat aanvankelijk. Ondertussen ging de Almeerder ook op zoek naar kopers voor onder meer de dure microscopen die in de lading zaten.

"Ik heb uiteindelijk alleen 300 euro gekregen voor een audio-installatie. Iemand kwam allerlei kleding en wat microscopen ophalen om ze later te betalen, maar dat geld is nooit binnengekomen." De overige lading stalde hij bij een kennis. Die spullen zijn later in beslag genomen door de politie.

Vooropgezet plan
De officier van justitie denkt dat deze actie geen impuls is geweest, maar een vooropgezet plan. Een dag voor de diefstal stuurde de verdachte namelijk een berichtje naar iemand waarin stond 'Gaan we nog achter die dingen aan of morgen alles op het laatste moment doen?' Maar volgens de Almeerder ging dat ergens anders over.

Hij seinde volgens een getuige ook met zijn lampen naar een andere auto toen hij vertrok, terwijl hij direct een andere route reed dan was gepland. Een brutale actie, stelt de aanklager. 'waarbij de relatie tussen werkgever en werknemer ernstig is geschaad.' De verdachte heeft een flink strafblad met daarop ook diefstallen en verduistering en de reclassering denkt dat de kans op herhaling groot is, zei de aanklager. Daarom vindt hij een celstraf op zijn plaats.

De advocaat van de man vond dat te heftig, zeker omdat hij al 110 dagen in voorarrest heeft gezeten. Hij zorgt daarnaast voor een zieke vriendin en een nest puppy's, stelde de advocaat. Een gevangenisstraf zou dat ernstig in gevaar brengen.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel