Haar, drollen en DNA geven doorslag in onderzoek naar doodgebeten schapen

BANT • Ma 2 mei 2022 | 14:29 • Maandag 2 mei 2022 | 14:29

Onderzoeksbureau BIJ12 wil absolute zekerheid hebben of een wolf verantwoordelijk is voor het doodbijten van vee, zoals onlangs gebeurde met twee schapen van een veehouder uit Bant. "Dat weten we pas als het DNA-onderzoek is gedaan". zegt Christian Jansen van BIJ12. "Maar dat er onderzoek wordt gedaan, geeft wel aan dat er een vermoeden is."

Welk roofdier verantwoordelijk is voor de dood van de schapen, wordt door een onafhankelijk persoon onderzocht, legt Jansen uit: "Die inspecteert de bijtwonden en zoekt naar sporen van pootafdrukken, haren en drollen." Ook wordt er gezocht naar DNA van het roofdier. De onderzoeksresultaten gaan vervolgens naar de Wageningen Universiteit. Deze stelt vervolgens vast om welke diersoort het gaat. "Maar het kan ook voorkomen dat dat geen resultaat oplevert. Dan kijken we op basis van de andere gegevens of het waarschijnlijk is dat het om een wolf gaat."

Schadevergoeding
Veehouders in Flevoland hebben recht op een schadevergoeding, als hun dieren inderdaad door toedoen van een wolf zijn doodgegaan. "Wij vragen altijd om vermoedelijke wolvenschade zo snel mogelijk te melden. Het liefst met beeldmateriaal," zegt Jansen. "Op basis daarvan gaan we kijken of er verder onderzoek nodig is." Maar de schapen kunnen ook door een ander roofdier zijn aangevallen, vertelde de Zoogdiervereniging eerder tegen Omroep Flevoland: "Een Saarlooswolfhond of een Tsjecho-Slowaakse wolfshond kan ook grote afstanden afleggen en schapen doodbijten."

Volgens Jansen krijgt BIJ12 steeds vaker meldingen van wolvenschade binnen. "We krijgen er nu vijf tot acht per week. Terugdenkend aan vorige zomer, waren dat er nog vijf tot acht per maand. Schapenhouders weten ons goed te vinden." Hij verwacht dat het DNA-onderzoek halverwege mei klaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel