Rechter beslist: geen bewijs voor valse aangifte boswachter

LELYSTAD • Wo 4 mei 2022 | 15:30 • Woensdag 4 mei 2022 | 15:30

Het kan niet worden bewezen dat een voormalig boswachter van de Oostvaardersplassen een valse aangifte deed tegen actievoerder Bas Metzemaekers. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag beslist. Metzemaekers stelt dat de 61-jarige boswachter hem opzettelijk en ten onrechte betichtte van bedreiging.

De boswachter en Metzemaekers kregen het met Pasen in 2018 met elkaar aan de stok bij de Oostvaardersplassen. Een paar honderd actievoerders demonstreerden daar tegen het beleid waardoor konikpaarden, edelherten en heckrunderen in het natuurgebied stierven door de honger. Ze wilden dat de beesten werden bijgevoederd, maar Staatsbosbeheer weigerde dat. Toen de demonstranten door een eerste rij hekken heen waren gebroken, ging het mis. Metzemaekers zou in al die chaos tegen de boswachter hebben gezegd: "Ik ben jager, het wordt tijd dat ik jullie ook ga doodschieten." De boswachter deed daar vervolgens aangifte van.

Vrijspraak voor bedreiging
De politierechter sprak de actievoerder uiteindelijk vrij van die bedreiging. Metzemaekers wilde de boswachter daarna laten vervolgen voor het opzettelijk doen van een valse aangifte. Het Openbaar Ministerie zag daar geen heil in, maar werd er via een speciale klachtenprocedure bij het Gerechtshof toch toe verplicht. De boswachter stond daarom twee weken geleden alsnog voor de rechter. Hij vertelde hier waarheidsgetrouw te hebben gehandeld. Zijn collega’s en andere mensen die in de buurt stonden, hoorden de bedreiging niet. "Maar ik heb het echt goed gehoord", hield de boswachter vol.

In zijn voordeel sprak volgens de officier van justitie het verhaal van een andere boswachter, die zegt die dag ook bedreigd te zijn door Metzemaekers. "Met bijna dezelfde woorden. Hij heeft nooit aangifte gedaan, maar wilde er wel over verklaren in dit onderzoek", legde zij uit. Wat haar betreft is niet te bewijzen dat de boswachter bewust een valse aangifte deed. "Mede gezien de bedreiging richting de andere boswachter, maar ook omdat er geen vete leek te zijn tussen Metzemaekers en de boswachter, waardoor hij hem een loer zou willen draaien."

Geen steunbewijs
De rechtbank vindt ook dat er onvoldoende bewijs is tegen de boswachter, die inmiddels op het Caribische eiland Sint Eustatius werkt. "De aangever in deze zaak, de actievoerder, is ook de getuige. In een strafzaak is voor een veroordeling één enkele verklaring van een getuige niet genoeg. Daarvoor is, zoals dat juridisch heet, aanvullend steunbewijs nodig. Maar dat ontbreekt in deze zaak", staat in het vonnis te lezen.

Metzemaekers had om een schadevergoeding gevraagd van bijna 13.000 euro voor alle geleden schade. "Ik heb slapeloze nachten gehad van deze aangifte, verloor mijn jachtakte en mijn geloofwaardigheid." Maar omdat de boswachter is vrijgesproken, is de schadeclaim ook van de baan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel