Dodenherdenking: kransen gelegd bij Vliegersmonument

DRONTEN • Wo 4 mei 2022 | 20:16 • Woensdag 4 mei 2022 | 20:16

Tijdens Dodenherdenking in Dronten zijn woensdagavond verschillende kransen gelegd bij het Vliegersmonument door onder anderen burgemeester Jean Paul Gebben en Jan-Nico Appelman namens de provincie. Ook werden diverse liederen gezongen en droeg dorpsdichter Marjolein Westendorp een gedicht voor. Tijdens de herdenking was ook aandacht voor de oorlog in Oekraïne.

Voor het eerst sinds de coronapandemie is begonnen, kon de herdenking weer plaatsvinden met publiek. De herdenking in Dronten is sinds 1975 een weerzien van tientallen Engelse boordschutters. Tijdens de plechtigheid in de polder worden jaarlijks de overleden airgunners herdacht. Nu 77 jaar na de bevrijding is er nog één airgunner over die de dodenherdenking bijwoont. Het is de 97-jarige Ron Powers. Omroep Flevoland zocht Powers in aanloop naar de herdenking op in het Verenigd Koninkrijk.

Herdenkingen door heel de provincie
Op meerdere plekken in Flevoland was het woensdagavond om 20:00 uur twee minuten stil vanwege Dodenherdenking. Er waren onder meer herdenkingen in Emmeloord en Almere Haven. In het Almeerse Bos der Onverzettelijken werd een speciale kinderherdenking gehouden. Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel