Burgemeester wist af van verwarde man Cumulus

ZEEWOLDE • Za 7 mei 2022 | 14:06 • Zaterdag 7 mei 2022 | 14:06

De verwarde man die dinsdagmiddag aan de Cumulus in Zeewolde werd opgepakt omdat hij voor een dreigende situatie zorgde, was bekend bij burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde. Dat zei hij zaterdag in het Weekendcafé. "Ik kan niet ontkennen dat ik zijn naam wist, al was hij de afgelopen tijd niet in mijn beeld", zegt de burgemeester. "Dit was een extreme situatie die gelukkig goed is afgelopen voor alle bewoners van die flat."

De politie en een speciaal brandweerteam voelden zich dinsdagmiddag genoodzaakt in te grijpen vanwege de ernst van bedreigingen die de man uitte. Daarnaast was er sprake van mogelijk ontploffingsgevaar.

Volgens Gorter was de inzet van de hulpdiensten erop gericht om een situatie zoals in Bilthoven te voorkomen. Daar raakten vijf brandweermensen en twee politieagenten gewond door door het instorten van een flat na gasexplosies. De aanpak die is gehanteerd, verdedigt Gorter dan ook.

'Eerder ingrijpen niet mogelijk'
Buren van de man zeiden "dat je er op kon wachten" dat zich een keer een ernstige situatie zou voordoen. Maar eerder ingrijpen kon niet, stelt de burgemeester. "Dat mag alleen als er bij mij een verzoek wordt gedaan voor een inbewaringstelling, en dat verzoek heb ik niet gehad."

Man zorgde al voor gevaar
Het appartementencomplex aan de Cumulus moest vanwege de dreigende situatie worden ontruimd. Buren verklaarden dat de verwarde man al meer dan een jaar voor problemen zorgde. Zo gedroeg hij zich zeer agressief naar omstanders. "Hij dreigde dat hij mensen overhoop wilde steken. Daar had hij geen enkele moeite mee", aldus een van hen.

De burgemeester laat weten dat de man is onderbracht in een psychiatrische inrichting. Hij keert niet meer terug naar zijn voormalige woonplek aan de Cumulus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel