Waterpeil in IJsselmeer verhoogd vanwege droogte

FLEVOLAND • Ma 9 mei 2022 | 13:09 • Maandag 9 mei 2022 | 13:09

Rijkswaterstaat verhoogt het peil van het IJsselmeer met een paar centimeter vanwege de droogte. Waterwinbedrijven en de waterschappen kunnen daardoor water uit het meer aanvoeren als dat nodig is.

Waterschap Zuiderzeeland verwacht in Flevoland nog geen problemen die door droogte veroorzaakt worden. Alleen in het westelijk deel van de Noordoostpolder wordt water vanuit het IJsselmeer aangevoerd. Door de lage ligging is extra aanvoer van water in de rest van de provincie dan nog niet nodig.

Het heeft sinds begin maart in het grootste deel van Nederland niet of nauwelijks geregend. Het neerslagtekort is op dit moment op een niveau dat maar eens in de twintig jaar voorkomt en het neemt sterk toe. Mogelijk gaat het tekort in mei dat van het recordjaar 1976 overschrijden.

De komende twee weken wordt het warmer, terwijl de neerslag uitblijft. Het waterpeil in de grote rivieren is laag voor de tijd van het jaar en daalt naar verwachting verder, aldus de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel