Deventer moordzaak vooralsnog niet herzien, nader onderzoek afgerond

LELYSTAD • Ma 9 mei 2022 | 16:07 • Maandag 9 mei 2022 | 16:07

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad ziet geen aanleiding om de Deventer moordzaak te herzien. Dat is zijn conclusie nadat onlangs een jarenlang onderzoek naar de veelbesproken moord uit 1999 is afgerond.

De Deventer moordzaak is één van de langst lopende rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis. Belastingadviseur Ernest Louwes uit Lelystad werd in 2004 veroordeeld voor de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg. Hij heeft een celstraf van 12 jaar uitgezeten, maar heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

De zaak heeft de gemoederen vele jaren beziggehouden en geleid tot een golf van publicaties en afgeleiden daarvan, waaronder een succesvolle film en veelbeluisterde podcast.

Mogelijk nieuw herzieningsverzoek
De advocaat-generaal bij de Hoge Raad honoreerde in 2014 een verzoek van Louwes' advocaten tot nader onderzoek. De raadslieden menen dat er mogelijk grond is voor een nieuw herzieningsverzoek. Het nadere onderzoek is in 2018 afgerond. Daarna volgde nog een onderzoek van forensisch onderzoekers die onder meer zijn verbonden aan een coldcaseteam van de politie Amsterdam.

Het jarenlange onderzoek is onlangs afgerond en alle onderzoeksresultaten zijn inmiddels aan de advocaten van Louwes overhandigd. Advocaat Geert-Jan Knoops wil over de inhoud ervan voorlopig nog niets kwijt. "We gaan deze eerst grondig bestuderen en met cliënt Louwes bespreken", aldus Knoops.

Hoewel de advocaat-generaal geen reden ziet voor een herziening, kunnen de advocaten van Ernest Louwes nog wel een aanvraag voor herziening van het proces indienen bij de Hoge Raad. Het is nog niet bekend of ze dit gaan doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel