Vier Gouden Kalveren voor De Veroordeling

LELYSTAD • Za 2 oktober 2021 | 9:34 • Zaterdag 2 oktober 2021 | 9:34

De film De Veroordeling over de Deventer moordzaak is vrijdagavond uitgeroepen tot de beste Nederlandse bioscoopfilm van het jaar. De thriller van regisseur Sander Burger won op de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht het belangrijkste Gouden Kalf.

De film gaat over de slepende rechtszaak rond Ernest Louwes uit Lelystad. Televisiejournalist Bas Haan, vertolkt door Fedja van Huêt, onderzoekt de zaak. De Deventer Moordzaak is een van de langst lopende rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis. Belastingadviseur Louwes werd eerst vrijgesproken, maar daarna in hoger beroep veroordeeld voor de moord in 1999 op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg in Deventer. De Lelystedeling heeft een celstraf van 12 jaar uitgezeten, maar heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Hoofdrolspeler Fedja van Huêt kreeg ook een Gouden Kalf voor de beste hoofdrol en Yorick van Wageningen voor de beste bijrol. Ook kreeg de film een Gouden Kalf voor het beste scenario. Eerder kreeg de film ook al zes Amerikaanse filmprijzen.

Klusjesman
Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Dit beeld bleef jarenlang hangen, zowel bij het publiek als bij journalisten. Bijzonder was dat Michael de Jong, de 'klusjesman', vrijdag in de zaal zat. Hij nam het beeldje in ontvangst voor Yorick van Wageningen, die niet aanwezig was.

De meeste Kalveren, vijf stuks, gingen naar de film De Slag om de Schelde. Dit waren echter allemaal 'technische' Kalveren, zoals beste geluid en camerawerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel