Waterschap verhoogt waterstanden in alle vaarten

FLEVOLAND • Di 10 mei 2022 | 14:28 • Dinsdag 10 mei 2022 | 14:28

Waterschap Zuiderzeeland verhoogt het waterpeil nu in alle Flevolandse vaarten. Het Waterschap liet eerst alleen nog extra water naar het westelijk deel van de Noordoostpolder stromen. Nu gaat er ook extra water via de vaarten bij Lelystad en Dronten naar het Veluwemeer. De randmeren krijgen meer water vanuit het Markermeer. In de loop van deze week is er een verhoging van tien centimeter in de vaarten zichtbaar, meldt het Waterschap.

Door het verhogen van de waterstanden is er genoeg water beschikbaar voor alle gebruikers van het water, waaronder agrariërs, natuurbeheerders en beheerders van sportterreinen. Maandag werd door Rijkswaterstaat het waterpeil in het IJsselmeer al verhoogd.

"Door het waterpeil in het Veluwemeer niet te veel te laten dalen kunnen we samen met Rijkswaterstaat problemen voorkomen", aldus het Waterschap. "De kades blijven op hun plek. We verkleinen de kans op blauwalg zo veel mogelijk en recreatie en scheepvaart op het meer blijft mogelijk."

Sinds maart heeft het in het grootste gedeelte van Nederland nauwelijks geregend, waardoor het neerslagtekort op dit moment op een niveau is dat maar eens in de twintig jaar voor komt en het neemt sterk toe. Mogelijk gaat het tekort in mei dat van het recordjaar 1976 overschrijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel