Ymere wil dertiende maand voor huurtoeslag

ALMERE • Di 10 mei 2022 | 18:14 • Dinsdag 10 mei 2022 | 18:14

Woningcorporatie Ymere pleit voor een dertiende maand voor de huurtoeslag. De corporatie is onder meer actief in Almere. Uit onderzoek is volgens de corporatie gebleken dat ruim een derde van haar huurders last heeft van zogenoemde energiearmoede. Daar is sprake van als mensen meer dan 10 procent van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten.

"Veel van onze huurders komen niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van de overheid, maar hebben wel moeite om de sterk gestegen energielasten te betalen", legt een woordvoerder van Ymere uit. De corporatie keek bij het onderzoek naar zo'n 64.000 van de verhuurde woningen. "Met huurtoeslag kunnen veel meer mensen geholpen worden."

Koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes geeft aan dat alle leden bezig zijn met verduurzamen en de huurstijging beperkt houden. Desondanks ziet ook Aedes dat veel huurders problemen hebben met de energierekening. Het idee van Ymere noemt een zegsman van de koepel "een interessante optie".

Ook de Woonbond vindt het plan interessant. "Wij pleiten al langer voor een hogere huurtoeslag, maar het is alleen maar goed als meer partijen zo'n geluid laten horen." De Woonbond herkent het beeld uit het onderzoek van Ymere in grote lijnen. "Uit een onderzoek van TNO bleek al eerder dat negen op de tien mensen met energiearmoede huurders zijn", zegt een woordvoerder. "Energiearmoede aanpakken via de huurtoeslag is een logische stap."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel