'Gijzelnemer Botterstraat wilde neergeschoten worden door de politie'

EMMELOORD • Di 10 mei 2022 | 20:34 • Dinsdag 10 mei 2022 | 20:34

De 63-jarige verwarde man die vorige week woensdagavond een 51-jarige straatgenoot in de Botterstraat in Emmeloord gijzelde, wilde neergeschoten worden door de politie. Dat zegt de gegijzelde man in een vraaggesprek met De Stentor.

Volgens de man die niet met naam of foto in de krant wil, belde zijn buurman bij hem aan. Toen hij opendeed kreeg hij een pistool op zich gericht. Hij moest terug naar binnen en de politie bellen. Wat volgde waren drie angstige uren en een grote politiemacht op de been in de omgeving van het huis waar de gijzeling plaatsvond.

De gegijzelde man vertelt dat hij een paar keer koffie had gedronken met zijn buurman en dat hij wist van zijn psychische problemen. De politie zou vorige week zaterdag drie keer bij de 63-jarige man zijn langs geweest omdat hij problemen veroorzaakte.

Tijdens de gijzeling op de avond van dodenherdenking zou de buurman zijn doorgedraaid. De gegijzelde zegt daarover in De Stentor: "Het was een pure wanhoopsdaad. Hij zag het niet meer zitten, wilde niet meer leven. Hij had míj nodig om dat voor elkaar te krijgen. Zijn idee was dat de politie hem zou neerschieten terwijl hij mij onder schot hield. Knullig? Hartstikke. Maar op zijn manier was het een uitgewerkt plan."

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en via 113.nl

Achteraf bleek het wapen dat de gijzelnemer bij zich had niet echt te zijn, maar dat kon de gegijzelde man niet zien. Volgens hem leek het pistool echt. Na een paar uur komt de man tot bedaren en lijkt hij in te zien wat hij aan het doen is. Hij vraagt om medicijnen en krijgt die ook geleverd. De gegijzelde moest de medicijnen bij de voordeur ophalen. Op dat moment stormt de politie naar binnen en weten de agenten de gijzelnemer aan te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel