Examens zijn een extra uitdaging voor gloednieuw Porteum

LELYSTAD • Do 12 mei 2022 | 9:22 • Donderdag 12 mei 2022 | 9:22

Voor 188.000 scholieren zijn donderdag de eindexamens begonnen. Havo-leerlingen buigen zich over aardrijkskunde en Duits, op het vmbo staan Nederlands, biologie en geschiedenis op het programma en het vwo begint met Nederlands. Voor de gloednieuwe scholengemeenschap Porteum in Lelystad is het de eerste keer dat er centrale examens worden gehouden.

De examens worden deels via de computer afgenomen en dat maakt de uitdaging voor de gefuseerde scholengroep groter. "Het is absoluut spannend", zegt afdelingsleider Lars Eisink van Porteum. "Het grotere volume zorgt ervoor dat het een veel grotere operatie is. We hebben meer laptops moeten klaarzetten, we hebben meer meubilair nodig, meer surveillanten, dus het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad."

Porteum heeft om problemen voor te zijn eerder deze week al proefgedraaid, vertelt Eisink. "Dinsdagmiddag is alles al klaargezet en gisteren was het allemaal afgerond. Als het goed is zijn we er helemaal klaar voor."

Regels
Het eerste tijdvak van de examens eindigt op 30 mei. De uitslag krijgen de meeste leerlingen op 9 juni. Later in juni volgt het tweede tijdvak van tien dagen. Daarin kunnen scholieren een herkansing doen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om dan pas de eerste poging te doen, bijvoorbeeld omdat ze zich langer willen voorbereiden of wegens ziekte. Dat mag voor zoveel vakken als de eindexamenkandidaat zelf wil. Het hele eindexamen pas afleggen in het tweede tijdvak is dus ook een optie. In juli is dan nog het derde tijdvak voor herkansingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel