Oekraïense musici treden op voor Giro 555

FLEVOLAND • Do 12 mei 2022 | 16:19 • Donderdag 12 mei 2022 | 16:19

Flevoland krijgt bezoek van het Liatoshinsky orkest en koor uit Kiev. Op uitnodiging van het Lelystadse Apollo Ensemble leggen de Oekraïense musici hun wapens neer voor optredens in Flevoland. De meer dan 80 muzikanten geven meerdere concerten op onder meer de Floriade en in de Kunstlinie. Het eerste concert staat gepland op 2 juni in Lelystad.

David Rabinovich, artistiek leider van het Apollo Ensemble en zelf afkomstig uit de Oekraïne, is de initiatiefnemer. Hij werd benaderd door het Oekraïense ensemble met de vraag of ze in Nederland konden optreden. Rabinovich heeft zelf als dirigent gewerkt voor het orkest uit Kiev. Met behulp van steun van onder andere de provincie, gemeente Almere, gemeente Lelystad en de Floriade, is dat nu gelukt.

Heel bijzonder
Thomas Oltheten, lid van het Apollo ensemble en programmeur van de zondagochtend concerten op de Floriade, is blij met de komst van de Oekraïense musici: "Dit is echt iets heel bijzonders. Dit zijn hele hoogwaardige muzikanten en een heel goed koor. Dat we die nu naar Flevoland krijgen met de huidige situatie is heel speciaal."

Toch zijn er volgens Oltheten nog wel wat hordes te nemen: “Het orkest en het koor bestaan namelijk ook voor een groot deel uit mannen en die moeten wel het land uit kunnen. Veel van de musici zijn opgeroepen voor de verdediging van het land. Die moeten dan straks de wapens neerleggen en de viool weer oppakken."

Het Liatoshinsky orkest en koor komen woensdag 1 juni aan in Nederland en geven 9 juni hun laatste concert in de Kunstlinie in Almere. De gehele opbrengst van de concerten gaat naar Giro 555.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel