Provincie moet van rechter optreden tegen varkenshouderij

CREIL • Vr 13 mei 2022 | 15:55 • Vrijdag 13 mei 2022 | 15:55

De provincie Flevoland moet optreden tegen varkenshouderij Sebava in Creil, omdat het bedrijf te veel stikstof uitstoot. Dat heeft de rechter deze week bepaald in een zaak die was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment en Vereniging Leefmilieu.

Volgens de bezwaarmakers stoot de varkenshouderij, die vlakbij een Natura 2000-gebied in Friesland ligt, te veel stikstof uit. Daardoor zouden omliggende bedrijven een grotere reductieopgave hebben en moeten ze hun werkwijze aanpassen. Dit door bijvoorbeeld meer te werken met mestrobots of door de dakisolatie te verbeteren.

Mobilisation for the Environment vroeg de provincie daarom in 2020 om erop toe te zien dat het bedrijf maatregelen treft om de stikstofuitstoot terug te dringen. De provincie Flevoland ging hier niet op in. Het bedrijf in Creil zou binnenkort wel aan alle eisen kunnen voldoen, omdat alle PAS-melders in de toekomst alsnog een vergunning krijgen.

PAS-melders
Een groep van zo'n 3300 agrarische bedrijven in Nederland, waaronder Sebava, heeft geen stikstofvergunning. Onder oude regelgeving was een zogenaamde 'PAS-melding' voldoende voor deze bedrijven, omdat ze relatief weinig stikstof uitstoten. Deze regels golden toen het Programma Aanpak Stikstof nog bestond. Dit programma werd in mei 2019 door de Raad van State afgeschoten, waardoor de bedrijven ineens illegaal opereerden.

Vanwege het voornemen om de PAS-melders nu alsnog te legaliseren, vindt de provincie het niet nodig om tot handhaving over te gaan. "Wij willen als provincie zijnde ook juist die stap naar voren maken", zegt gedeputeerde Harold Hofstra in het televisieprogramma Over Flevoland Gesproken. "Als het Rijk niet over de brug komt dan gaan wij dat zelf doen. Dan gaan we voorfinancieren voor de legalisatie van die PAS-melders. Het zijn onze ondernemers en onze boeren, die willen ook dat perspectief hebben."

De rechter dwingt de provincie nu om alsnog in actie te komen. Hofstra: "Daar moeten we echt over na gaan denken. Hoe we dat gaan oppakken."

Onder vuur
Het bedrijf in Creil ligt al langer onder vuur. Volgens dierenbeschermers zou de oorspronkelijke eigenaar dierenleed veroorzaken. Tegen hem werden in het verleden 40.000 handtekeningen ingezameld. Ook de Partij voor de Dieren wil dat de varkenshouder uit Flevoland vertrekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel