Verdachten geldvervalsing mogen voorlopig cel verlaten

ALMERE • Za 14 mei 2022 | 9:44 • Zaterdag 14 mei 2022 | 9:44

Drie Almeerders (20, 21 en 22 jaar oud) die ervan worden verdacht op grote schaal geld te hebben vervalst, mogen hun rechtszaak in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag beslist. Het trio mag maandag de cel verlaten.

Samen met nog zes verdachten tussen de 16 en 40 jaar oud worden de Almeerders ervan verdacht biljetten van 20 en 50 euro op een professionele manier te hebben nagemaakt. Daarvoor zouden ze tussen oktober en eind november vorig jaar een grote hoeveelheid ivoorwit A4-papier hebben gebruikt, inktcartridges, zes printers van Canon, snijplanken, linialen en een laptop.

Dat valse geld zouden ze ook hebben uitgegeven en vervoerd naar IJmuiden en Duitsland. Drie van de negen betrokkenen worden er daarnaast van verdacht verboden vuurwapens en een stroomstootwapen op zak te hebben gehad. Eén Almeerse verdachte zou zich alleen schuldig hebben gemaakt aan het uitgeven van vals geld in Amsterdam.

Toen er begin 2021 een grote hoeveelheid nagemaakte biljetten werden gevonden in een postpakket, begon het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek. Met behulp van de Nederlandse Bank werd duidelijk dat het geld in meerdere landen binnen Europa was uitgegeven.

Op 22 november konden de eerste vier verdachten worden aangehouden in deze zaak. Direct daarna werden acht woningen onderzocht, waar grote sommen vals geld, het fabricagemateriaal en ook gegevensdragers in beslag werden genomen.

De club van negen moest donderdag en vrijdag voor voorbereidende zittingen afreizen naar de rechtbank. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend, het OM verwacht dat dat ergens eind dit jaar of begin volgend jaar zal zijn. Alle volwassen verdachten mogen in ieder geval voorlopig hun rechtszaak op vrije voeten afwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel