De Urker vloot 'verdrinkt en niemand helpt ons'

URK • Za 14 mei 2022 | 15:30 • Zaterdag 14 mei 2022 | 15:30

"Onze beleidsmakers moeten elke dag bij minister Staghouwer aan de bel hangen." Urker visser Jan de Boer van de UK33 wil dat er snel geld uit Den Haag komt om de visserijsector op Urk te redden. De Boer uitte zijn zorgen zaterdag in het Weekendcafé. Zijn schip ligt nu al vijf maanden in de haven, want uitvaren loont niet meer door de hoge brandstofprijzen. "Iedereen kijkt er naar, iedereen weet dat de vloot verdrinkt en niemand helpt ons."

De brandstofprijzen stijgen door de oorlog in Oekraïne. "Er moet geld komen. Op dit moment is de hele visserijgemeenschap gewoon gebaat bij geld." Volgens De Boer moeten beleidsmakers van de gemeente Urk vragen om geld: "Kom op met die veertig tot vijftigduizend euro, want wij moeten onze mensen uitbetalen". Halverwege maart werd er een brandstoftoeslag afgesproken. Ondanks die afspraak, vaart De Boer dus nog niet uit.

Volgens de 51-jarige visser wordt de oproep uit Brussel om visserij te compenseren door de Nederlandse overheid nog niet uitgevoerd. "Nederland schreeuwt altijd 'mag niet van Brussel'. Nu mag het van Brussel en nu zegt Nederland, we gaan het toch maar niet doen."

Volgens De Boer is deze situatie niet alleen ontstaan door de oorlog in Oekraïne: "Het hele beleid naar de visserman en de boeren toe is de laatste jaren gewoon dramatisch. En dan druk ik me nog heel licht uit." De Urker vindt zichzelf geen visser meer, omdat hij niet meer op zee te vinden is: "op het moment staan we allemaal onder water". Voor elke week dat hij uitvaart moet hij zelf 10.000 euro bijleggen, ondanks dat de vis op dit moment veel oplevert. "Het verdienmodel staat gigantisch onder druk."

Oplossing nog niet gevonden
Toch denkt hij niet dat de visserij op een gegeven moment ophoudt te bestaan: "Er blijft een groep over. Die gaan naar de toekomst toe, maar op het moment zien we het nog niet." Volgens De Boer zijn ze driftig op zoek naar oplossingen. Hij is er van overtuigd dat er een oplossing gaat komen, want visser zijn: "het is het mooiste beroep wat er is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel