Bouwgrond over in Oosterwold, maar huizen bouwen mag niet

ALMERE • Ma 16 mei 2022 | 6:48 • Maandag 16 mei 2022 | 6:48

In de Almeerse nieuwbouwwijk Oosterwold mag 31 hectare grond, die bestemd is voor woningbouw, niet bebouwd worden. Het bestemmingsplan staat dat niet toe, omdat het maximale aantal woningen in het gebied is bereikt: 4575. Dus al is er bouwgrond genoeg, er mag geen huis meer gebouwd worden.

Maar de woningnood is hoog, ook in Almere en daardoor zit de gemeente met het bestemmingsplan van Oosterwold in de maag. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waren er in de afgelopen vier maanden 21.000 woningzoekenden.

Massaal in actie
In het woningbouwprogramma van de gemeente stelt de stad het doel om tot het jaar 2030 zo’n 25.000 woningen te bouwen. En om dat te realiseren worden overal in de gemeente groenstroken gebruikt om woningen te bouwen. Op dit moment wil de gemeente een groenstrook langs de Youri Egorovweg in de Muziekwijk gebruiken voor de bouw van 200 woningen. Bewoners uit die buurt komen massaal in actie tegen die plannen.

Begrijpelijk, als je ziet dat er in Oosterwold 310.000 vierkante meter, ofwel ruim 45 voetbalvelden over is om te bouwen. Volgens de regels van Oosterwold zouden daar 300 woningen kunnen komen van 80 vierkante meter groot. Maar het kan en mag niet, omdat in het bestemmingsplan van 2016 een maximumaantal woningen is afgesproken.

Inschattingsfout
Dat het maximumaantal woningen van 4575 nu is bereikt, komt door een inschattingsfout van de gemeente. Bij de start van het gebied was de verwachting dat mensen grote lappen grond zouden kopen. In werkelijkheid kochten mensen minder grote kavels, waardoor er meer kavels konden worden uitgegeven en er daardoor dus meer huizen kwamen.

Ook het maximale aantal sociale voorzieningen zoals kinderdagverblijven en scholen is bereikt. Het gevolg is dat er bouwgrond braak ligt, maar het bestemmingsplan bouwen blokkeert. Naast braakliggende bouwgrond, zijn er ook nog eens grote gebieden onbruikbaar om op te bouwen, omdat daar archeologische vindplaatsen zijn.

Geen geld of plan
Maandagavond gaat de gemeente in gesprek met bewoners over wat er met de opengebleven stukken bouwgrond moet gebeuren. Er zouden trapveldjes voor de jeugd kunnen komen of plantsoenen, maar bij de opzet van de wijk is nooit rekening gehouden met de situatie dat er restgebieden zouden ontstaan. Er is daarom ook geen plan of geld bij de gemeente voor de invulling van deze open plekken in Oosterwold.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel