Nieuwe afdeling voor ouderen en chronisch zieken in St Jansdal

LELYSTAD • Ma 16 mei 2022 | 13:37 • Maandag 16 mei 2022 | 13:37

In ziekenhuis St Jansdal in Lelystad wordt in september een tijdelijk verblijf geopend. Daar zijn kwetsbare ouderen en chronisch zieken welkom die de hele dag door zorg nodig hebben, maar nog nergens anders naartoe kunnen. De nieuwe afdeling is het resultaat van een samenwerking tussen het ziekenhuis, Woonzorg Flevoland en Coloriet.

"Het is een afdeling waar met name ouderen die onterecht lang in het ziekenhuis blijven liggen of die vaak op de spoedeisende hulp komen met allerlei klachten tijdelijk kunnen verblijven", zegt John Bos, directeur van Woonzorg Flevoland. "Hierdoor kunnen we beter en specifieker juist voor ouderen diagnosticeren waar ze eigenlijk vervolgzorg voor nodig hebben."

Specifieke deskundigheid
Het ziekenhuis merkt vaak dat de ouderen langer dan nodig op de afdelingen liggen. "Ook omdat je specifieke deskundigheid nodig hebt om de goede diagnoses te kunnen stellen en omdat het ook niet altijd makkelijk is voor de vervolgzorg om te weten waar je terecht kunt", zegt Bos. "Die dingen gaan we proberen te combineren in het tijdelijke verblijf."

In het ziekenhuis in Lelystad is nu nog een lege afdeling, die eerder voor de Covid-19 unit gebruikt werd. De afdeling wordt op dit moment al gerenoveerd. Er komen 17 tot 19 bedden. "Het zal in een aantal gevallen dus gaan om mensen die via de huisarts daarnaartoe komen omdat het thuis niet meer gaat", zegt Bos. "Maar ook mensen die vanuit het ziekenhuis komen omdat men specifieker wil weten waar de ouderen de nazorg het beste zou kunnen krijgen."

Toekomstige zorgvraag
De afdeling in het ziekenhuis moet ook inspelen op de toekomstige zorgvraag in de provincie. "Door de vergrijzing, die in Flevoland hoger ligt dan in de rest van Nederland, neemt de zorgvraag en de complexiteit van de zorgvraag de komende jaren enorm toe", aldus de organisatie. "Daarbij is het vinden van zorgpersoneel in de provincie een uitdaging die in de toekomst alleen nog maar groter wordt. In belang van de inwoners en de toegankelijkheid van zorg, is het nodig om zorg goed en efficiënt in te richten. De juiste zorg leveren op de juiste plek is een van de overwegingen bij het oprichten van het tijdelijk verblijf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel