Scholieren gaan waterkwaliteit controleren in Almere

ALMERE • Di 17 mei 2022 | 0:53 • Dinsdag 17 mei 2022 | 0:53

Leerlingen van verschillende middelbare scholen in Almere zijn maandag begonnen met het meten van de waterkwaliteit in de stad. Ze gaan op meerdere plekken in de stad helpen met het controleren van open water. Het maakt deel uit van het project 'Almere meet water' en het wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente. De jongeren worden begeleid door de Almeerse stichting Stad & Natuur.

Gewapend met een bakje water, een pipetje en een stripje gaf wethouder Hilde van Garderen het startschot voor het project op het Fantasiestrand vlakbij de Floriade. Van Garderen: "Het gaat om leerlingen van middelbare scholen in Almere die al met ecologie en het verzamelen van data bezig zijn. Dit is voor hun een mooie opdracht." Het onderzoek is een aanvullend project. Het bewaken van de waterkwaliteit blijft de verantwoordelijkheid van het Waterschap.

Studenten doen tot oktober wekelijks metingen naar de waterkwaliteit tijdens het hele zwemseizoen. Daarna wordt de verzamelde informatie verwerkt. Zo op het eerste oog ziet het water er op het strand prima uit. "Niet overal in Almere is dat het geval," zegt student Daan Boven die net de eerste metingen heeft gedaan. "Maar wat we hier hebben gemeten is redelijk schoon."

Dat komt volgens Kevin van Drumpt, omdat er in het water een bijzonder beestje zit. "We hebben hier de driehoeksmossel," vertelt hij. "Dat zijn hele kleine mosseltjes die het water zuiveren." Van Drumpt is de waterburgemeester van Almere, die speciale aandacht vraagt voor alles wat met water te maken heeft. Zo wil hij bijvoorbeeld jongeren bewustmaken van schoon water.

Het water-meet-project ging al in 2019 van start met inwoners van Almere. Doel was om Almere de zuiverste stad van Nederland te maken. Maar het kwam niet van de grond, omdat er onder andere door corona te weinig metingen werden gedaan. Het is de bedoeling dat jongeren ook andere inwoners van Almere meenemen in het water-meet project dat tot november loopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel