CDA vraagt in Tweede Kamer aandacht voor noodkreet Urker vloot

URK • Di 17 mei 2022 | 6:12 • Dinsdag 17 mei 2022 | 6:12

Het CDA in de Tweede Kamer wil weten of de visserijsector voldoende steun krijgt van de overheid. De partij heeft hierover vragen gesteld aan minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aanleiding voor de vragen is de noodkreet van Urker visser Jan de Boer.

De schipper van de UK33 maakt zich zorgen over de toekomst. "Er moet geld komen. Op dit moment is de hele visserijgemeenschap gewoon gebaat bij geld", zei De Boer zaterdag tijdens het Weekendcafé van Omroep Flevoland en Urk FM. Vanwege de hoge brandstofprijzen zou het namelijk niet lonen om uit te varen.

Halverwege maart werd er een brandstoftoeslag afgesproken. Ondanks die afspraak ligt het schip van De Boer al vijf maanden in de haven. Volgens hem wordt de oproep uit Brussel om de visserij te compenseren nog niet uitgevoerd door de Nederlandse overheid. Het CDA wil weten waarom dat niet gebeurt.

Verder vraagt het CDA zich af of de vertraging ertoe leidt dat de visserijsector in Nederland ten onder gaat. Vissers in andere landen zouden wel financiële steun krijgen, terwijl dat in Nederland nog niet of nauwelijks het geval is, schrijft de partij. De minister is gevraagd om antwoord te geven op de vraag wat dit betekent voor de concurrentiepositie van de Nederlandse vissers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel